Кога животот ви ја дава најголемата животна бура, прочитајте ја оваа поучна приказна која ќе ви ја смири душата

Внимателно прочитајте ја оваа приказна. Таа ќе ви донесе смиреност и ќе ве научи да бидете трпеливи.

Си бил еден тибетански монах кој секогаш важел за свет човек. Луѓе од целиот свет доаѓале кај него за да му побараат совет, а важел за смирен човек кој никогаш не се навредувал.

Некој злобен човек го чул тоа и решил да го тестира мудрецот. Отишол кај него и во моментот кога го здогледал почнал да го навредува и да го понижува на секој начин. Откако повеќе не можел да смисли нови навреди, тој за момент замолчел и изненадено сфатил дека монахот и натаму бил смирен и прибран како и претходно. Тоа многу го изнервирало и тој продолжил да пц уе уште полошо, но сѐ било залудно – изгледало како тоа воопшто да не го допира мудрецот.

Кога останал без пцо вки и кога ја изгубил целата енергија, човекот му пришол на монахот и прашал која била неговата тајна.

„Ги разбирам тие ваши духовни работи и дека не ви е грижа што мислат другите за вас, но јас те понижував и навредував, па ти мораш да научиш да се бор иш за себе.“
„Сине, може ли да ти поставам само две прашања?“ – првпат проговорил монахот. „Секако“ – рекол човекот.

„Ако ти мене ми донесеш подарок, а јас не го прифатам, кому припаѓа тој подарок?“ „Па ако не го прифатиш подарокот, тогаш тој и натаму е мој.“
„А сега, сине мој, ако ти имаш само навреди за мене, а јас не ги прифаќам, кому остануваат тие навреди?“ – прашал мудриот човек, се завртел и си отишол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *