Ладна терапија – вежби за дишење и концентрациј

Техника за зајакнување на имунитетот и менталното здравје од Методот Вим Хоф. Се користи за да се развие контрола над телото и умот. Методот Вим Хоф е техника развиена од холандски спортист и комбинира ладна терапија со вежби за дишење и концентрација. Се тврди дека може да се користи за подобрување на атлетските перформанси. Исто така, се верува дека благодарение на неговата практика, човекот може повеќе да се поврзе со сопственото тело, зајакнувајќи го имунолошкиот систем и намалувајќи го стресот.
Сепак, може да има некои несакани ефекти, па затоа постојат одредени контраиндикации и мерки на претпазливост кои мора да се земат предвид. Како што споменавме, оваа техника ја измислил холандски спортист кој практикува екстремни спортови. Тој е носител на неколку Гинисови рекорди, вклучувајќи го искачувањето на Еверест само во костим за капење или пливањето во водите на Арктикот.

Поради сето ова, тој е познат како ледениот човек. И прекарот многу му одговара. Тој ги документира сите свои искуства во овие активности и ги набљудува физичките промени кои се случуваат во неговото тело. Всушност, методот Вим Хоф се користи за да се развие контрола над телото и умот. Постојат 3 столба на патот до ова:
• Ладно: помага при различни видови телесни масти – и таложење кафени масти и губење на нездрави масти.
• Дишење: се работи за контролирано и свесно дишење кое го зголемува нивото на кислород во крвта.
• Концентрација: Овој столб на методот Вим Хоф е основа за другите два, бидејќи за контрола на здивот и толерирање на студот е потребно трпение, контрола и решителност.

Практикувањето на методот Вим Хоф започнува со работа на техниката на дишење. Во овој поглед, треба да се следат следниве чекори:
• Длабоко вдишете низ носот и пуштете го воздухот низ устата (30 пати).
• При последниот здив не се издишува целиот воздух, туку се задржува мала количина.
• Држи што е можно подолго и конечно се ослободува.
• Потоа земете уште еднаш длабок здив и почекајте 15 секунди пред да издишите.

Ова е првиот круг. Се препорачува да се прави 3 пати на ден. Важно е да се напомене дека со методот Вим Хоф треба да се направи дијафрагматско дишење.
Од друга страна, изложувањето на студ се случува постепено, но и треба секојдневно да се практикува. Прво започнувате со ладен туш неколку минути. После тоа, неговото времетраење се зголемува. Како што се зголемува вашата толеранција на студ, можете да го направите ова на отворено или дури и да се натопите во ледена бања. Во зима човек може да се изложи на студ со носење лесна облека.

Оваа техника нуди неколку предности:
• Нивото на кислород во крвта се зголемува
• Енергијата се зголемува
• Спортските перформанси се подобруваат
• Нивото на стрес е намалено
• Зајакнат е имунолошкиот систем
• Мастите се губат
• Има антиинфламаторно и ублажувачко дејство

Треба да се преземат некои мерки на претпазливост со оваа практика за да се избегнат потенцијални опасности. Луѓето кои се многу чувствителни на студ или кои имаат здравствени проблеми предизвикани од ниските температури треба да се воздржат од методот Вим Хоф.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *