Лоши навики кои потекнуваат од нашето детство

Постојат многу „правила“ што ги научивме како деца, а кои воопшто не се здрави. Нутриционистката Људмила Денисенко објасни кои се штетните навики кои човекот ги има во зрелоста, а ги стекнува уште од детството.

Пребрзо јадете
Многупати ја имаме слушнато изреката и нејзините варијации: „Јадете побрзо за да не заспиете преку чинијата!“.Тоа ни го имаат кажувано нашите родители, постари роднини, наставничките во градинка, на училиште. Како резултат на тоа, се формира навика брзо да се џвака храната и да се голтаат големи парчиња. Резултатот е хронично прејадување.
Нутриционистот Денисенко советува секој оброк да се претвори во ритуал. Користете убави јадења и намерно забавете го процесот.

Принудени сте да изедете се што ви е поставено
Фразата „Нема да ја напуштиш масата додека не изедеш се“. Ладна супа, овесна каша и други „омилени“ јадења на децата се причина за долгиот престој на трпезата. Таквата злоупотреба на храна на крајот доведува до прејадување предизвикано од чувството на вина.

Награда десерт
Се секавате на изреката заврши со јадење и ке добиеш чоколадо“.
Како резултат на таквите манипулации, човекот лесно може да стане зависен од слатки или други задоволства, со кои ќе се награди или утеши во зрелоста.

Леб
Човек ја прифаќа навиката да јаде сè со леб. Нашите баби и дедовци го сакаат лебот и го третираат внимателно. Со него јадат речиси се, па дури и лубеница. Нормално дека „лебјадачите“ вршеле притисок врз внуците и правнуците. Во меѓувреме, лебот е многу калоричен производ. Треба да бидете внимателни со тоа.

Гледањето телевизија додека јадеме
Како дете јадевте додека гледавте телевизија, а сега ги гледате таблетот и телефонот. Сето ова е штетна норма. Телото не ужива во храната бидејќи мозокот е зафатен со други работи. Сето ова доведува до недостаток на чувство дека сте јаделе, што значи дека нема да имате чувство на ситост. Како резултат на тоа, се прејадувате, имате проблеми со гастроинтестиналниот тракт и имате прекумерна тежина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *