Лузните од минатото се лекциите без кои не можеме

Она што го доживеавме во минатото некако продолжува да не потсетува, без разлика на околностите на денешницата. Ја акумулираме тагата за да ја цениме убавината, сфаќајќи колку е минлив животот. Убаво е да оставиш минати да поминат, но тоа навистина нема да се случи. На крајот на краиштата, ние сме се она што ни го прават нашите сеќавања.

Животот без спомени е празен живот.
Порано или подоцна септември се враќа. Со него доаѓа и носталгијата за летото што изминува, кога деновите се доволно долги за да сметаме на време за да го добиеме она што го заслужуваме. Сега се стемнува порано и порано, а ни останува утехата дека ни претстојат други лета за да бидеме среќни.

Среќата не зависи од временската прогноза. Не постои ден на календарот што не го заслужува тоа. Едноставно, многумина од нас не сфаќаат дека во очите на другите ги имаме сите причини да бидеме радосни. Понекогаш треба да се погледнеме од страна за да разбереме дека навистина имаме среќа.

Наше е да живееме во сегашноста за да бидеме среќни. Добро е да се бројат екстазите додека другите ги бројат неуспесите. Помислата за тоа што имаат другите и постојаното споредување со нив ни краде од сопствената среќа, бидејќи ние сме различни и секој е определен од тоа што и колку да биде среќен.
Да се ​​сакаме себеси такви какви што сме, од најголема важност е да ја цениме убавината на сегашниот момент. Не сме тука да живееме според туѓите очекувања и барања. Ако добро се разбереме себеси, немаме причина да се вратиме на тагата што најдобро ја чува минатото. Без разлика дали мислиме дека ја правиме вистинската работа, никој не е во позиција да не суди.

Како што стекнуваме искуство, стануваме помудри и се повеќе свесни за тоа што треба да оставиме зад нас. Понекогаш чекорот назад е чекор напред. Понекогаш заборавањето е повод за нов чекор.
Лузните од вчера се лекциите без кои не можеме да живееме. Токму тие во нас ја зајакнуваат неодминливата вистина дека животот се состои во малите нешта, во дарежливоста на љубовта и во моќта на вистината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *