Малкумина го забележуваат ова, но ВАЖНО: Една ситница во окото открива КОЈ Е НАВИСТИНА ВАШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ

Очите се сметаат за огледало на душата, но тоа не е сета нивна моќ. Во исто време, очите откриваат многу за состојбата на здравјето, иако не сме ни свесни со што се бори нашето тело.

Гледањето директно во очите на мажот открива многу за него. Ќе гледате во очи кога сакате да проверите дали некој лаже, но погледнете во очи кога сакате да се уверите дека личноста е целосно здрава, бидејќи симптомите на многу болести ќе се појават токму во очите.

Жолтеникава склера

Кај бебињата тоа е нормална појава која е последица на жолтица. Кај возрасните, тоа укажува на нарушувања на црниот дроб и жолчното кесе, исто така може да укаже на хепатитис или цироза.
Жолтеникави дамки на очниот капак

Xanthelasma palpebrarum е медицински термин за оваа појава која крие проблем со холестеролот. Ако ги имате, тоа значи дека имате висок холестерол. Колку и да се мали овие точки, тие се всушност масни наслаги.

Аркус сенилис

Тоа е сив или бел прстен околу рожницата. Во почетокот не се појавува како целосен круг, туку како дамка, а како што минуваат годините и се зголемува неговата површина, на крајот се појавува како прстен околу целата зеница на окото.

Arcus senilis е честа појава кај старите луѓе и нема потреба од паника. Таа е предизвикана од масни наслаги лоцирани длабоко во рабовите на рожницата. Не предизвикува проблеми со видот, а за оваа состојба нема ниту третман, ниту пак има потреба од тоа.

Постои мислење дека аркус сенилис укажува на покачен холестерол и тоа можеби е точно, но само ако се јавува кај помлади луѓе, приближно помлади од 45 години, вели д-р Франциско Лопез од клиниката Мејо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *