Миење на јајца да или не?

Еве што советуваат експертите.

Јајцата се една од најчестите намирници ширум светот. Може да се јадат за појадок, ручек или вечера, а опциите за нивна подготовка се безброј.

Нутриционистката Елена Соломатина, пак, посочува дали јајцата треба да се мијат пред складирање и консумирање. Таа објаснува дека пред да ги ставите јајцата во фрижидер, не треба да се мијат. Факт е дека салмонелозата може да биде на школка. За да се заштитат од него, јајцата имаат посебен филм. Ако се измие, заштитниот слој ќе се оштети и ќе ја отвори „влезната врата за можна салмонела“, вели нутриционистот.

Лесен трик за да проверите дали јајцата се свежи
Соломатина препорача да се мијат јајцата непосредно пред употреба за да се спречи нечистотијата да влезе во јајцето.
„Ако не ги испржиме доволно или не ги свариме добро, може да се отруеме дури и од навидум свежи јајца“, предупредува нутриционистот. Докторот зборува и за безбедниот рок на траење на јајцата. На пример, тврдо варени јајца може да се чуваат половина месец. Но, ако ги измиете, само три дена. Меко варени јајца, дури и со лушпа, ќе се чуваат 2-3 дена. Рок на траење на салата од сечкани јајца е еден ден

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *