Михаил Лабковски: Здрав човек не сака да се мажи!

Најпопуларниот руски психолог Михаил Лабковски постојано дава совети за посреќен и поздрав живот. Овој пат се занимаваше со партнерските односи и ја објасни разликата помеѓу љубовните и патолошките врски.
Здравиот човек не сака да се ожени

Првото нешто што треба да направите е да престанете да сакате да стапите во брак. Со други зборови, ако сакате да се омажите, треба да престанете да размислувате за тоа, да ја девалвирате самата идеја.

Залог за среќен семеен живот

Клучот за среќен семеен живот, брак и секс само со еден партнер е само во едно – во стабилна психа. Без отстапки, без компромиси – сето тоа е директен пат до кардиолог или онколог. Кога мажот има стабилна психа, тој може цел живот да живее со една партнерка. И дека таа го сака само него.

Жената е само празен простор за мажот, ако не може да каже за неа, која е, што е и што сака за појадок. Парадоксот е во тоа што кучкините жени ги обожаваат мажите.

Причината за женските проблеми не е тоа што тој се однесува како коза. Причината е што таа има невроза, која бара издувен вентил. А за тој излез неопходен е одреден маж и врски во кои би можела да страда. Затоа таа намерно влегува во такви врски, бидејќи од детството имала психолошка потреба за тоа.

Љубовта ја мериме според нивото на страдање. Во здрава љубов – се работи за тоа колку сте среќни.

Ако сакате детето да биде добро, направете нешто со себе. Кога стјуардесата ја покажува опремата за спасување, што вели таа за маската за кислород? „Ако патувате со деца, прво ставете ја маската на себе, а потоа на детето. Тоа е финтата. Секој се обидува да му помогне на детето, останувајќи апсолутно неурамнотежен. Тоа не се прави така. Ако сакате детето да биде добро, прво направете нешто со вашата глава.

Здравиот човек е како дете

Мажите се така структурирани уште од времето со мајка им, со очи им приоѓаат само на оние кои одобруваат. Здравиот човек е како дете. Приближува кога сопругата му се насмевнува гледајќи го во очи.

Здравите луѓе секогаш сами избираат. Невротици – став на сопствена штета, тоа е главната разлика.

Жената никогаш не треба да го толерира она што не и се допаѓа во врската. Таа треба веднаш да зборува за тоа, а ако мажот не се промени, да му раскине.

Мажите се како деца, им се допаѓа кога жената има карактер.

Ако човекот го замени целиот свет со друг човек, тоа значи дека тој едноставно нема свој свет.

Осаменоста не е недостаток на љубов наоколу. Тоа е отсуството на интерес за себе, од детството.

За сметка на барање партнер, ќе кажам, кого барате? Единствениот квалитет што може да го има вашиот партнер е тоа што ве фаќа. Се друго не е воопшто важно. Ако го сакате, грижете се за него, тогаш нема „куки“.

Што треба да направите за да се омажите? Сè на сè, треба да направите само една работа – само да бидете свои. Доволно е. И љубовта во принцип само поради таа причина.

Дали знаете која е фундаменталната разлика помеѓу здрава и невротична личност?

И здрав човек страда, но поради реални приказни. Невротик страда од фиктивни приказни. И ако страдањето не е доволно, тој мора да го зголеми со саканиот Кафка, Достоевски и шишето.

Ако не ви се допаѓа како се однесува мажот, не треба да барате изговори за неговото однесување. Ситуација кога „не се јавил“ за здрава девојка значи крај на врската, за нездрава девојка – почеток на љубовта.

Не одете во кревет со жена која има повеќе проблеми од вас, како што рече писателот Кристофер Бакли (автор на романот Ви благодариме што пушите, тука е и тој филм), не треба да јадете во ресторан наречен „како во на мама“ и легнете со жена која има повеќе проблеми од вас.

Скромноста никого не краси. Поради сложеноста, несигурноста и ниската самодоверба, девојката живее без секс и врски, не затоа што е ужасна, туку затоа што се однесува лошо кон себе. Задачата на психологот е да ја спаси од тоа.

Семејната терапија е развод. Сметам дека само еден вид на семејна терапија е навистина корисен – посредување од психолог за време на развод. Но, токму тоа не го практикуваат во Русија.

Останувањето во врска е избор на возрасен. Единственото време во животот на мажот, кога е објективно зависен и кога може да се смета за заложник – е детството и зависноста од родителите. Тоа трае релативно кратко време. Во сите други случаи, останувањето во каква било врска е избор на возрасен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *