Можеме да го запреме детскиот бес со само 1 прашање

Сите деца запаѓаат во состојби кои генерално ги нарекуваме хистерии. Тие штракаат, квичат, се тркалаат по подот, газат со нозете и газат.
Секој родител е загрижен и бара најдобар пристап за да го спречи овој излив на гнев на најразумен начин. Без да одиме во крајности – казни или шамари… Затоа што во тој момент не даваат резултат.
Мајка од Бразил го споделува своето искуство. Таа не е психолог, ниту специјалист за бихејвиорални терапии. Тоа е само мајка која се грижи за 5-годишно девојче. И таа е убедена дека нашла работна формула која брзо ги пренасочува и реорганизира мислите кои го запалиле скандалот и го смирува детето.
Еве ја нејзината лична приказна.

Ќерка ми тргна во градинка и стана особено нервозна. Таа тврдеше дека не и се допаѓа таму и дека никогаш нема да го сака. И дома тензиите беа високи. Алиса беше постојано хистерична, треснеше и плачеше без причина или без причина.
Воспитувачките во градинката не советуваа да побараме консултација со детски психолог со надеж дека ќе даде некакво решение и ситуацијата ќе се смири.
Психологот всушност даде многу корисен совет. Сепак, еден од нив се покажа како „топ десет хит“ – фантастичен и многу лесен за употреба. Сакам да ви кажам за него.
Психологот ми рече дека најважно е да му покажеме на детето дека го почитуваме и дека знаеме што чувствува. За време на криза, која и да е причината за испадот, да му помогнеме (макар и над 5 години) да размисли и да разбере што точно му се случува.

Кога родителите ги признаваат и почитуваат чувствата на детето, треба само да го поттикнат да се вклучи и да учествува во решавањето на проблемот. Така следи хистеријата.
Еве една конкретна ситуација:
Детето е подготвено да експлодира. Приликата не е важна – куклата има скршена рака, време е за спиење, не си ја врши домашната задача или едноставно не сака да го прави она што вие сте го замолиле.
Стоите и ја набљудувате ситуацијата. Потоа, со најмирниот можен глас што го имате, поставувате само едно прашање: „Дали е ова голем проблем, среден или многу мал?

Кога ќерка ми размислуваше што точно и се случува, тоа функционираше како волшебно стапче. Јас го поставувам прашањето, таа одговара, а таа најчесто самата смислува решение или барем ме упатува каде да го барам.
Малите проблеми се решаваат најбрзо и наједноставно.
Има некои кои ќерка ми ги дефинира како „просечни“. Повеќе од нив ги решаваме заедно, но не на вториот. Ова и помага да сфати дека има работи за кои е потребно време.
Ако проблемот е сериозен – и ако вашето дете го дефинира како „голем“, треба да поминете повеќе време. Понекогаш е мудро да му помогнеме на детето да разбере дека не се случува сè во животот како што сакаме.
Друг пример за тоа како методот ни помогна:

Избиравме облека за училиште. Алис обично долго се двоуми што да облече, особено кога надвор е студено. Долга приказна – сакаше да ги облече омилените фармерки, но тие беа во машината за перење. Таа беше намуртена и ги стисна усните кога прашав: „Алиса, дали е ова мал, среден или голем проблем?
Таа веднаш одговори – мала. Ние веќе имавме искуство и знаевме дека овие проблеми се решаваат лесно и брзо. Ја замолив да ми предложи опција како сама да го направи тоа. Знаев дека ќе и треба време да размисли. А таа рече: „Ќе избереме други панталони!“ Веднаш бев подготвен со одговорот „Имаш неколку опции за избор“.
Таа се насмевна и отиде да ги бара. Не пропуштив да и честитам што сама го реши овој проблем.
Важно е да го пофалите детето за тоа што се справува и што само стави крај на ситуацијата со бес.

Мислам дека нема магични формули за воспитување деца. Бидејќи образованието е процес и сака заедно да ги поминеме сите фази – ова е вистинска мисија.
Да, понекогаш не го избираме вистинскиот пат. Понекогаш е потребна мудрост за да се повлечеш, да размислиш и да го смениш правецот.
Откако поминав низ многу ситуации поради кои моето дете фрлаше бес, конечно најдов решение. Затоа сакав да го споделам моето искуство со други родители кои се нашле во слична ситуација. Можеби моето искуство ќе им помогне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *