Научете го детето да ја „одработи“ казната: Звучи сурово, но некои мајки велат дека ова е најдобриот начин да се „скротат“ децата

Повеќето мајки имаат голем проблем кога станува збор за казнување на детето. Иако се свесни дека детето треба да научи да се однесува, многу мајки брзо се откажуваат од секаква казна кога ќе видат дека детето е несреќно и депресивно. Затоа постои овој начин детето да ја „одбрани“ казната, да научи лекција и малку да се забавува

Креативните мајки ги наведоа следните методи на „казнување“ што децата можат да ги направат без солзи за порталот „Love to Know“:

Домашна работа, а потоа награда

Секое утро, додека трае казната, менувајте ја лозинката за интернет, па на лист напишете кои домашни работи треба да ги направи за да ја „отклучите“ лозинката. Децата со задоволство ќе ги завршат овие „мисии“ за да ја добијат наградата, а патем ќе научат дека сето тоа се случува поради недолично однесување.

На пример, напишете на парче хартија: намести го креветот, стави ја облеката во плакарот, исфрли го ѓубрето надвор од собата… Па, дојди кај мама за шифрата.

Ослободување од „затвор“

Ако вашето дете прекршило правило и сега е казнето, но секоја вечер ве препрашува дали смее да излезе и видно тагува затоа што е „заробено“ во куќата, постои креативно решение за да го „ослободите“ од казната.

Мајките препорачуваат да направите игра од ова наречена „излези од затвор“. Правилата се едноставни, направете картички на кои ќе ги испечатите задачите и бројот на поени што ги носат задачите, исто така мора да направите список со правила и колку поени носи секој прекршок, па кога детето сака да се извлече од казната може да извршува одредени задачи и да ја „купи“ својата слобода.

На пример, ако добие единица на училиште, таа казна ќе носи 300 поени, ако остане надвор подолго отколку што сте се договориле, тоа нека биде 150 поени. Детето потоа може да ги заврши следните задачи кои носат одредени поени и на тој начин да излезе од казна. Може да ги мие садовите секој ден и да добива 45 поени дневно, да брише прашина 20 поени или да смука со правосмукалка 75 поени.

Со овие два креативни начини на казнување, вашето дете ќе научи одредена лекција, а казната ќе помине побрзо и со помалку солзи и мрчење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *