Најголемата мистерија на океанот: Што се крие на дното на Големата сина дупка?

Познатиот француски истражувач Жак Кусто ја забележал нејзината длабочина во 1971 година и го прогласил за едно од петте најдобри места за нуркање во светот.
Големата сина дупка е мистерија на океанот која изгледа како премин во друг свет. Тоа е околу 100 километри од градот Белизе, најголемиот град во една мала земја на брегот на Карибите. Белизе граничи со Мексико на север и Гватемала на запад и југ. Таа е единствената земја во Централна Америка каде официјален јазик е англискиот. Покрај англискиот, се зборува и креолски и шпански.

Големата сина дупка е со дијаметар од повеќе од 300 метри и е длабока околу 125 метри. Формиран е како варовнички пештерски систем во последниот глацијален период кога нивото на морето било значително пониско. Откако нивото на океанот почнало да расте, пештерата била потопена, а покривот се урнал.

Бројните студии ги наведоа научниците да започнат со истражување на врската помеѓу дупката и исчезнувањето на Маите, еден од најцивилизираните индиски народи. Проучувајќи ги наслагите на дупки и елементи во трагови, тие заклучуваат дека големите суши целосно ја уништиле цивилизацијата.

Познатиот француски истражувач Жак Кусто ја забележал нејзината длабочина во 1971 година и го прогласил за едно од петте најдобри места за нуркање во светот.
Во декември пред неколку години, тим на истражувачи, вклучувајќи го и неговиот внук Фабиен Кусто и сопственикот на милијардерот од Вирџинија, Ричард Бренсон, тргнаа на експедиција за да откријат што има на дното.

Сонар ја скенирал целата дупка за да ја направи првата 3Д мапа на внатрешноста, а резултатот е фантастичен бидејќи за прв пат се гледаат минералните формации и другите детали што ги содржи.

Некои од нив се уште не се идентификувани, па се уште се истражуваат, а истражувачите биле окупирани од слој од водород сулфид, црнила во која нема кислород и живот. Океанографот Ерика Бергман изрази изненадување за чистотата на дупката, во која пронашле само неколку парчиња пластика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *