Најлесен начин како да ги исчистите рацете од ореви

Полека доаѓа есента, а со неа и подготовката на зимските бавчи како и оставањето на јаткастите плодови за зимата. Оревите, чија берба започнува, веднаш по берењето треба да се излупат од зелената кора за да се зачува вкусот и бојата на плодот.

Цврстата зелена лушпа од оревот содржи голема количина сок кој остава траги и темни дамки на кожата. Колку е силен овој пигмент во лушпата од орев, се вели дека се користат во индустријата за боење ткаенини.

Чистењето на оревите обично ве остава со валкани и темни раце, а најголемиот проблем е како да ги отстраните овие дамки. Ако никогаш не сте користеле ракавици, не очајувајте, објавете едноставно решение кое е достапно за секого, и ќе се ослободи од овие упорни дамки на вашите прсти и дланки.

Сокот од лимон е идеален сојузник за отстранување на дамките од орев од рацете. Сè што треба да направите е да земете еден лимон, да го преполовите и каде и да имате дамки од орев на рацете, добро истријте го со парче. Другата половина од лимонот исцедете ја, а потоа измешајте го сокот во сад со малку топла вода и додадете морска сол, па држете ги рацете потопени во овој раствор околу 10 минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *