Недостатокот на витамин Д може да се види на кожата: Обрнете внимание на овие симптоми!

Витаминот Д најдобро се синтетизира во кожата благодарение на сончевата светлина За жал, во нашата клима често е невозможно да се одржи соодветното ниво. Затоа многумина се борат со недостаток на витамин Д. Огромното мнозинство не знаат дека ги зафатил овој проблем. Како да препознаете дали на вашето тело му недостасува овој „сончев“ витамин?

Витаминот Д има огромно влијание врз правилното функционирање на нашето тело. Тоа влијае и на здравјето на нашите коски и зглобови. Покрај тоа, тој е одговорен и за правилното функционирање на нервниот систем, мозокот и тироидната жлезда. Експертите тврдат и дека има антиканцерогени својства. Покрај тоа, позитивно влијае на изгледот на нашата кожа.

Кожни симптоми на недостаток на витамин Д
Како што веќе спомнавме, многу од нас не се свесни за фактот дека на телото му недостасува витамин Д. Тоа е затоа што многу ретко сме тестирани за да го провериме овој витамин. Згора на тоа, симптомите на недостаток на витамин Д лесно се игнорираат, заобиколуваат или пак се мешаат со други состојби.
На што треба да обрнете посебно внимание? Покрај падот на имунитетот, проблемите со коските и зглобовите и полошо расположение, недостатокот на „сончевиот витамин“ е видлив и во состојбата на кожата. Недостатокот на витамин Д најчесто се манифестира во форма на сува кожа. Можеме да забележиме лупење на епидермисот, црвенило и непријатно чешање. Нашата кожа може да биде многу затегната (особено на лицето) или да произведува повеќе себум. На овој начин нашето тело ќе се бори против прекумерната сувост.

Ова е еден од оние симптоми кои лесно може да се игнорираат. Особено во зима, кога работат радијатори во нашите станови, воздухот станува сув. Сепак, истражувачите тврдат дека виновен е недостатокот на витамин Д. Нивната анализа, вклучувајќи ја и онаа објавена во списанието Nutrients, го потврдува тоа. Резултатите покажаа дека учесниците со пониски нивоа на витамин Д, исто така, имале пониски просечни нивоа на хидратација на кожата.
– Нашето откритие сугерира врска помеѓу нивото на серумскиот витамин Д3 и хидратацијата на слој corneum – заклучува студијата. Симптоми на недостаток на витамин Д

Како инаку се манифестира недостатокот на витамин Д во нашето тело? Може да предизвика, меѓу другото, прекумерно опаѓање на косата или послаб имунитет.
Витаминот Д влијае и на нашата благосостојба. Затоа, ако го нема, можеме да забележиме пад на расположението и проблеми со спиењето. Во екстремни случаи, ова може да доведе до развој на депресија. Кај постарите лица, недостатокот на витамин Д го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест.
Кога и во кои дози треба да се зема витаминот Д? Лекарите препорачуваат дополнување на витамин Д во нашата географска широчина, особено во есен и зима (приближно од октомври до март).

Според GiS, тоа треба да бидат следните дози:
2000 IU (50 µg) за додатоци во исхраната наменети за здрава популација на возрасни до 75 години,
4000 IU (1000 µg) за додатоци во исхраната наменети само за здрави луѓе над 75 години. Се испоставило дека важно е и времето од денот кога земаме витамин Д. Според експертите тоа треба да го правиме наутро. Земајќи го подоцна, тој нема да има време да го апсорбира. Ова предизвикува ниски нивоа на витамин Д во крвта, што пак доведува до проблеми со спиењето. Исто така, важно е да се зема витамин Д со храна бидејќи е растворлив во масти. Благодарение на тоа, подобро ќе се апсорбира во нашиот организам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *