Недостаток на витамин Б12: „Психотичните карактеристики“ се знак…..

Витаминот Б12 му помага на вашето тело да изгради и одржува клетки во вашиот мозок. Кога нивото на него е ниско, може да се појават неколку злобни симптоми, иако знаците „на почетокот може да бидат суптилни“. Според здравствените работници во клиниката Мајо: „Анемијата со дефицит на витамини обично се развива бавно во текот на неколку месеци до години“. Знаците и симптомите може да бидат суптилни на почетокот, но обично се зголемуваат како што недостатокот се влошува. Една група симптоми што здравствените работници ја забележале кај пациенти со низок витамин Б12 се психијатриски проблеми.

Поточно, многу медицински извештаи прикажуваат луѓе кои страдаат од „психотични карактеристики“, исто така познати како психоза.
За среќа, овие проблеми може брзо да се решат откако ќе им се даде витамин Б12 – иако не сите случаи се исти.
Психијатриските нарушувања се проблеми кои влијаат на вашето расположение, размислување и однесување. Депресијата, анксиозноста и шизофренијата се исто така психијатриски нарушувања. Студијата го пријавила случајот на 52-годишен маж кој „се претставил со психотични карактеристики: прогонувачки илузии, тактилни и аудитивни халуцинации“.

Друг извештај за случај, објавен на PubMed, опишал пациент чии „главни поплаки биле „раздразливост, регресивно однесување, апатија, плачење и бегство“ кое траело една година“. Студијата во списанието European Psychiatry – доверливо, рецензирано списание – заклучува дека психијатриските нарушувања поради недостаток на витамин се „почести“ кај постари пациенти кај кои приближно 10 до 20 проценти покажуваат знаци.
52-годишниот маж во студијата Европска психијатрија бил третиран со антипсихотици и инјектиран со витамин Б12.

Авторите А.Р. Карваљо и неговите колеги забележаа: „Една недела подоцна, имаше целосна ремисија на психотичните симптоми.
Во следењето во текот на следните четири месеци, психијатриските симптоми не се повторија во ниту еден момент. Но, еден од најдобрите начини да избегнете проблеми предизвикани од недостаток на витамини е да јадете разновидна храна, вклучително и оние што содржат витамин Б-12 и фолна киселина.

Клиниката Мајо ги идентификува следниве намирници како „богати“ со витамин Б-12:
Говедско, црн дроб, пилешко и риба
Јајца
Зајакната храна, како што се житарките за појадок
Млеко, сирење и јогурт
И можете да добиете многу фолати во брокула, спанаќ, аспарагус и лима грав.

Многу овошја, вклучувајќи портокали, лимони, банани, јагоди и дињи, исто така, содржат фолна киселина.
Храната богата со житарки како леб, житарици, тестенини и ориз исто така може да помогне, а исто така може и храната како црн дроб, бубрези, квасец, печурки и кикирики. Според Здраствениот систем, на возрасните на возраст меѓу 19 и 64 години им требаат околу 1,5 микрограми дневно.
Други симптоми на витамин Б12
Други симптоми кои може да се појават заедно со психијатриски проблеми вклучуваат замор, отежнато дишење, вртоглавица, бледа кожа, губење на тежината и неправилни отчукувања на срцето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *