НЕСТОРОВИЌ ПРЕДУПРЕДУВА – НЕ КУПУВАЈТЕ АНТИБИОТИКИ: Земете прополис и додајте го овој зачин, ВЕДНАШ ГИ ОТСТРАНУВА СИТЕ ВИРУСИ

Антибиотиците денес се земаат по принципот – да ги земам, зошто да не? Ако лекувате специфична инфекција, секако дека спасуваат живот, но антибиотиците само ги потиснуваат бактериите – без нашиот имунитет, нема ништо! Сите билки се антибиотици. Ориганото го користиме кај тешки пациенти со тешки воспалителни белодробни заболувања бидејќи ги убива бактериите“.

Со нашиот начин на живот создадовме одредени болести. На пример, тоа се воспалителни болести на цревата како што се Кронова болест и улцеративен колитис. Тоа се болести кои се појавија затоа што станавме премногу чисти. Додека имавме чести инфекции, додека бевме „валкани“, дотогаш имавме природни дразби на нашиот имунолошки систем и тогаш бевме здрави, вели проф. д-р Бранимир Несторовиќ, раководител на пулмологија на Универзитетската детска клиника во Тиршова во Белград.

Но, потоа почнавме да се тушираме со сапуни цело време. Полудувам кога ги гледам тие антибактериски сапуни. Тие сапуни се глупости од последен вид. Тие велат дека убива 99% од бактериите. Па зошто ги убива? Најголемиот број на бактерии во светот воопшто не нè интересира. Имајте предвид, досега имаме 440.000 познати видови бактерии.

Само некои од нив се заинтересирани за нас. Затоа што сме безначајни. Во вкупната биомаса на Земјата – ние сме незначителни. Нам ни изгледаме важни, но бактериите се занимаваат со други работи. Не сме им интересни и тоа е добро. Не напаѓаат само мал број бактерии“, вели д-р Несторовиќ.
Тој вели дека кога луѓето стануваат премногу чисти, нема стимул, нема антиген.

„И сега се свртува кон сопствените клетки, на пример цревни или мускулни клетки. Ова е таканаречената молекуларна мимикрија. А знаеме дека оваа теорија е точна затоа што, на пример, пациентите со Кронова болест, кога ќе добијат црви, нивната здравствена состојба се подобрува.

Во суштина, тоа се болести што ги направивме. Секој круг на антибиотици е многу ако не е потребен. Ако лекувате специфична инфекција, се разбира дека тие спасуваат живот. Но, денес земаат антибиотици по принципот – дај да ги земам, зошто да не.

Тие ги уништуваат бактериите, но сличноста меѓу нашите клетки и бактериските клетки е многу голема. Да веруваме дека антибиотиците не му штетат на нашето тело е потполно смешно. Имате 20.000 синтетички антибиотици, а околу сто се користат бидејќи сите други се смртоносни за нас“, вели д-р Несторовиќ и додава:

Антибиотиците не лекуваат ништо. Кога го кажувам тоа, моите студенти и практиканти ме гледаат празно. Ако немате бели крвни зрнца, ќе умрете… Пациентите кои немаат бели крвни зрнца, можете да им дадете било каков антибиотик – пациентите ќе умрат. Антибиотиците само ги убиваат бактериите, ја забавуваат нивната репродукција. Без нашиот имунолошки систем, нема ништо. Кога пиете антибиотици по четврти или петти пат, тогаш доаѓа до нарушување на белите крвни зрнца. Антибиотиците се неопходно зло“.

Доктор Несторовиќ смета дека имаме многу природни антибиотици, но речиси и не ги користиме.

„Лук на пример… Алицинот од лукот е еден од најсилните антибиотици што ги имаме. Прополисот е несекојдневна работа која содржи 64 природни антибиотици и ниту една бактерија не е отпорна на него. Антибиотиците треба да се користат за она за што се наменети, а тоа се бактериски инфекции. Во педијатрија тоа е од 2 до 4% од инфекциите, сите останати се вируси.

Респираторните инфекции се болести кои поминуваат сами по себе. Гнојната ангина поминува сама по себе третирана или нелекувана. Повеќето лекари и пациенти мислат дека земањето антибиотик ќе спречи компликации. Па, тоа не е вистина.

Би било одлично – имаш сипаници, пиеш антибиотик и не добиваш пневмонија. Тогаш никој не би имал пневмонија, но тоа не функционира така. Има само една болест каде што вреди да се даваат антибиотици како превентивна мерка, а тоа е грипот. Таму може да се дадат антибиотици бидејќи тогаш се намалува шансата да заболите од пневмонија за 25%“, вели д-р Несторовиќ.

Тој забележува дека разбира дека родителите сакаат нивното дете да се подобри што е можно поскоро, за да се избегнат компликации.

„И лекарите се плашат од нив по принципот дека ако не земеш, ќе се случи тоа и тоа. Интересна анкета во Хрватска меѓу лекарите беше прашањето – зошто препишавте антибиотик. Првиот одговор беше: „Ако не копирам, колегата ќе копира и ќе ме оговараат“. А вториот одговор беше: „Оваа мајка е многу загрижена, ќе има компликации ако не препишам“.

И двете од овие причини не се медицински. Сите билки се антибиотици. Ориганото го користиме кај тешки пациенти со тешки воспалителни белодробни заболувања бидејќи ги убива бактериите. Луѓето почнале да користат билки бидејќи немале фрижидер и забележале дека со помош на билки храната може да трае подолго. Црниот пипер е моќен антибиотик“, вели тој и заклучува:

„Нашиот главен проблем е малку движење и многу стрес. Депресијата води до болест“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *