Нејзините мошти исцелуваат од болести и избавуваат од тешки опасности

Моштите на Света Петка биле пренесувани многупати од една во друга земја, од една на друга нација, од една во друга црква, но тоа не оставило трага врз нив.

Нејзините свети мошти се наоѓаат во градот Јаши во Романија, а нејзините два прста почиваат во црквата Света Петка на Калемегдан. На главата на светецот е извезена перница, на челото сребрен венец, а на градите е икона со нејзиниот лик што луѓето ја бакнуваат.
Најголемото чудо на Света Петка е фактот дека нејзиното тело беше закопано во земја со години и не скапа.

Моштите на Света Петка останаа неоштетени во страшниот пожар што го уништи храмот во Јаши во 1888 година. Сите веруваа дека пожарот ги уништил моштите на Светна Петка. Но, кога го отвориле ковчегот, виделе дека телото на светителот е цело. Само перницата под главата била малку изгорена. Чудесното спасување на моштите на Света Петка го потврдија тогашните градски власти во Јаши, кои оставија пишан документ за тоа.

Меѓу чудата што се случуваат секој ден покрај мироносните мошти на Света Петка во Јаши, најмногу се лекувања од разни болести, потоа избавување од големи опасности, од војни, чума, суша и страшна смрт. Преподобната Параскева им помага на сиромашните, неправедно обвинетите, мајките во неволја, учениците, студентите, војниците, сите оние кои се надеваат на нејзините молитви. Таа се среќава со секој што ќе побара нешто од неа, ако тоа е Божја волја.

Стотици нејзини приврзаници пристигнуваат на моштите на Света Петка во Јаши секој ден, секој со свои маки и проблеми. Некои бараат помош, некои доаѓаат да ѝ се заблагодарат за подарокот што го добиле. Тоа им обезбедува морална и духовна утеха, прибежиште за смирување, заздравување од најсериозните болести.

На некои, Света Петка им се појавува во сон, на некои на јаве. Со право се вели дека воспоставува најживописен, скоро опиплив контакт со верниците.
Фактот дека Света Петка знае како да ги предупреди луѓето што го прекршуваат постот во петок или оние кои работат во недела, покажува колку е жива комуникацијата помеѓу оваа светица и оние што ја бараат помош. Поради овие предупредувања, кај народот е обичај да се пости пред празникот Света Петка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *