Никогаш не го правете тоа со паднатите есенски лисја

Многу луѓе ја сакаат есента – топлите бои, неочекуваното циганско лето, лисјата што паѓаат итн. Секако, има и такви на кои оваа сезона воопшто не им се допаѓа.

Повеќето од нив се иритирани од паднатите лисја. Вообичаена глетка е да се видат работници за јавна санитација како ги метат и ги собираат на купови од тротоарите. Паднатите лисја се огромен кошмар и за сопствениците на куќи, и тие знаат колку брзо се натрупуваат во дворовите и патеките.
Не ги засадувајте овие дрвја во дворот! Тие привлекуваат само тага, неволја и несреќа
Многумина од нас ги собираат и ги фрлаат, но излегува дека тоа е многу голема грешка.
„Лисјата на земјата што паднале наесен може да им помогнат на некои растенија „да ја поминат зимата“ и на тој начин да „хибернираат“.

Покрај тоа, скапаните лисја се добро ѓубриво за почвата“, рече претседателот на јавната организација „Москва Сојуз на градинари“ Андреј Туманов. Тој истакна дека не ги отстранува паднатите лисја во неговата викендичка, бидејќи тие содржат хранливи материи кои се хранат со жителите на почвата: црви, габи, бактерии.

„Ако не додадеме органска материја во почвата, таа ќе осиромаши. Еден од овие адитиви се листовите“, објасни Туманов. Во исто време, експертот додаде дека има ситуации кога треба да се отстранат лисјата. На пример, лисјата треба да се отстранат ако растението од кое паднале е болно, на пример, со габична болест. Бидејќи спорите на оваа болест можат да влезат во почвата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *