Никогаш не го прави ова со твојата четка за заби

Четката за заби е важен елемент за одржување на оралната хигиена, и со ова, за да се спречат идните здравствени проблеми.
Во обид да се ослободат од сите бактерии кои се акумулираат, многу луѓе се навикнуваат на дезинфекција на четка за заби. Сепак, според експертите, треба да се внимава. Тие препорачуваат нешто сосема различно.

Четкичката за заби нема потреба од дополнително миење со специјални производи секој ден. Всушност, чистењето со оцет, дезинфекција или друг препарат е дури и контраиндицирано. Со ова секојдневно миење, влакната се бришат – и повеќе не ја отстрануваат правилно плаката.
Ако навистина сакате правилно да ја исчистите четката за заби, треба да ја ставите во антибактериска перална за уста 15 минути.

Но, подобро е редовно да се менува: нова четка за заби или нова глава на четка треба да се користи не повеќе од три месеци. Треба да ја исплашите четката темелно во топла вода пред и по миењето на забите
Кога не се користи, најдобро е четката да се чува наопаку во кутија за четки за заби, но не и кога влакната сé уште се влажни – ова е идеалната средина за размножување на микроби.

За разлика од четката за заби, кутијата за четки за заби треба да се чисти и често да се дезинфекцира. Бидејќи таму брзо се населуваат нечистотија и со него се бацилите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *