НИКОГАШ НЕ КУПУВАЈТЕ БРАШНО, НАПРАВЕТЕ ГО ОВА: Д-р Перишиќ има совет со кој можете да спречите разни болести

Докторот Воислав Перишиќ откри се за брашното и неговото влијание врз организмот. Тој даде совети кои можат да помогнат во избегнувањето на разни болести.
Професорот д-р Воислав Перишиќ често дава совети кои вредат злато. Откри која храна е штетна и која силно ја препорачува. Тој како гостин во емисијата на Прва зборуваше за брашното, односно неговото влијание врз здравјето.

Лекарот открил се за вистините и заблудите кога станува збор за исхраната без глутен.

„Пациентката ми вели дека е на деловен состанок, дека не знае како да се движи, како да ги испразни цревата, станува неефикасна! И луѓето и велат да земе пробиотик, имаш диспепсија и сето тоа доаѓа од глутен. Најчесто тоа не е целијачна болест, туку чувствителност на глутен, а потоа и нетолеранција на одредени јаглени хидрати во брашното. Тогаш не ви се допаѓа тоа брашно“, рече тој.
Тој истакна дека пченичното брашно, освен глутен, содржи и „fodmap“, нескробни ферментирачки јаглехидрати, името е долго и комплицирано, но ефектот е јасен – му пречи на нашиот организам.

„Има и дека во вискито, пивото се случува пациентот да има потврдена целијачна болест, антителата и биопсијата покажуваат, но не е добро. На диета е без глутенско брашно и уште не е добро го прошируваат прегледот, а тоа не треба да го правиме.Во безглутенското брашно остануваат тие јаглехидрати кои можат да се ферментираат, па кога ќе го вратиме на овес, хељда и спел добро е“, вели докторката.

Доктор Перишиќ срдечно удира домашна мелница за брашно, која би овозможила производство на природно брашно.„Можеби е смешно, но бидејќи сето ова брашно без глутен е контаминирано, ова му го кажувам на пациентот.Оди во Јагодина и купи си мал дом мелница за брашно.Потоа сомелете ја пченката и пченицата дома“, вели тој.

Тој посочува дека домаќинките треба особено да внимаваат и да го слушаат, а каков ефект има тоа најдобро би покажала 6-месечната диета која вклучува избегнување брашно.

„Кога ќе поминат шест месеци, продолжете како досега и за 15 дена ќе знаете каде сте. Ќе ви се вратат сите симптоми. Има и луѓе кои засекогаш се на таква диета, за жал. Колку е порасипливо брашното , колку е поздраво, така рече дедо ми, Солун, има малку лепак, односно глутен“, вели тој.

Тој објасни и како треба да се меле брашното и дали има разлика помеѓу жолто и бело пченкарно брашно.

„Во самопослуга целото брашно е полно со глутен, ако сомелеме 40 тони пченка, па пченица, ќе има контаминација во мелницата од претходно меленото. Немаме посебно мелење. адресите на водениците во Рудник и Копаоница, точно знам кај кого треба да одите, купи сто килограми пченка или хељда и сомелете го сами таму, не е важно дали е бело или жолто брашно, се додека не беше. т во мелница каде што се меле пченицата“, рече тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *