Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Многу луѓе замрзнуваат сезонско овошје, јаткасти плодови и зеленчук за зимата. Сепак, не сите замрзната храна може да се чуваат на температури под нулата. Ова предупредување го даде Марит Мухина, која е доктор по медицина и нутриционист. Во замрзнувачот се менува составот на некои прехранбени производи“, вели таа. Особено зелениот зеленчук престанува да биде извор на витамини и антиоксиданси.

“Не се препорачува замрзнување на билки, зачини и зеленчук – во овој случај се уништува хлорофилот, се губат витамините и антиоксидантната активност на производите. Остануваат само влакната”, вели Мухина.

Замрзнувањето и последователното одмрзнување може да има негативно влијание врз хранливата вредност на зеленчукот, кој содржи многу вода, продолжува таа. “Не можете да замрзнете зеленчук богат со вода – краставици, домати, тиквички. Тие дефинитивно ќе бидат речиси отровни по одмрзнувањето – ќе ја изгубат својата сила, вкус и еластичност”, објаснува Мухина, цитирана од БГНЕС.

Протеинската храна може да ги промени своите својства и при негативни температури, смета нутриционистот. Замрзнувањето води до раскинување на протеинските врски и денатурација на протеинот. Млечните производи не треба да се замрзнуваат, бидејќи по одмрзнувањето практично ќе испаднат неквалитетен кефир од сурутка, со груби ленти од сурутка“, како пример посочува Мухина.

Ако го ставите ова овошје во фрижидер, животот ќе ви биде тажен. Студот ја намалува активноста на полинезаситените масни киселини, советува нутриционистот. Полинезаситените масни киселини во бадемите, кикириките и лешниците ја губат својата активност кога ќе се замрзнат. Така, мешавината од јаткасти плодови по замрзнувањето нема да биде со ист квалитет“, објаснува Мухина.

Меѓу производите кои не треба да се замрзнуваат, нутриционистот ги истакнува и сирењето и бананите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *