Ни доаѓа тежок празник – Света Петка, заштитничката на жените и на сите болни: Не правете го ова никако за да не го навлечете гневот на светителката!

Македонската православна црква и нејзините верници на 27 октомври го празнуваат денот на преподобната Мајка Параскева – Света Петка , заштитничката на жените и светица која им помагаше на болните и сиромашните.

Култот на Света Петка се негува со векови во Југоисточна Европа и го почитуваат некои нехристијански народи на исток. Верниците и се обраќаат со молитва за помош и спас од болести и други животни неволји.

Денот на нејзиното упокојување е означен со задебелени црни букви и претставува не само голем христијански празник, туку и еден од најчестите празници за славење, а многу верници ја сметаат за свој заштитник (особено жените, децата и постарите ) и го славиме како празнување (уште еден празник за куќна слава). ) според сите славни обичаи.
Оваа позната и многу почитувана светителка меѓу Христијаните е заштитник на жените , и им помагале на болните и сиромашните.

Таа потекнувала од богато и побожно семејство. Таа имала брат, по име Јевтимије, кој се замонашил на младост, а подоцна станал епископ во Мадита. Уште како мало девојче, кога одела во црква со мајка си, била многу побожна. По смртта на родителите, желна за подвижнички живот, таа го напуштила родителскиот дом и заминала во Цариград, каде што се замонашила во црквата Света Софија, а потоа заминала во Јорданската пустина.
До храмовите на Света Петка, најчесто постојат извори на лековита вода која луѓето ја сфаќаат, верувајќи дека тоа ќе ги излечи раните и да ги заштити од болести.

Параскева е родена во Епиват, во бзлиина на градот Каликратија во Мала Азија, кон крајот на десеттиот или почетокот на 11 век. Според преданието, Света Петка поминала многу години во пустина, во пост и молитва и осаменички живот. Преданието вели дека на сон ѝ се јавил ангел и ја испратил во татковината да ја шири Христовата вера. Затоа на иконите Свеа Петка е претставена во монашка облека, со крст во раката.

На нејзиниот гроб се случувале чуда. Во 1238 година, според некои, бугарскиот цар Јован Асен ги киднапирал, според други, моштите на Света Параскева едноставно ги пренел во главниот град Трново. Кога Турците ја освоиле Бугарија, моштите биле пренесени, по наредба на султанот Бајазид, во молдавскиот град Јаши.

Во 1396 година, принцезата Милица успеала да се помоли за моштите на светителката и да ги закопа во црквата Ружица, на Калемегдан. Султанот Сулејман Втори ги пренесе моштите на Света Параскева во 1521 година во Константинопол. Конечно, во 1641 година, цариградскиот патријарх Партениј му ги предаде моштите на молдавскиот кнез Василије Лупула, кој ги пренесе во Јаши и ги положи во црквата на Светите тројца архиереи, каде што се и денес.

Народни верувања и обичаи
Народните верувања велат дека на овој ден не треба да се пере алишта, да се шие, да се работи напорна работа , особено жените не треба да го прават тоа .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *