Ни случајно не ја фрлајте кората од кромидот, може многу да ви биде од корист!

Шпанските и Британски експерти заедно спроведоа експерименти за да ја утврдат супстанции од секој дел од кромидот, вклучувајќи ја кората, надворешните слоеви, коренот и стеблата. Тие беа заинтересирани за можните начини на користење на секој дел, вклучувајќи го и она што го сметаме за отпад.

Откриле дека кафеавата кожа на кромидот содржи многу влакна (првенствено нерастворливи влакна) и флавоноиди (растителни метаболити со лековити својства) Двата надворешни слоја на кромидот исто така содржат влакна и флавоноиди.

„Потрошувачката на влакна го намалува ризикот од васкуларни заболувања, гастроинтестинални проблеми, рак на дебелото црево, дијабетес тип 2 и дебелина“, вели Ванеса Бенитез, истражувач од Автономниот универзитет во Мадрид. Фенолите помагаат во спречување на срцеви заболувања и исто така штитат од рак.

Истражувачите советуваат да ги користиме сите делови на кромидот како извори на фруктани и сулфурни соединенија. Фруктани се пребиотици, што значи дека го штитат нашето здравје со селективно стимулирање на растот на добрите бактерии во нашите црева.

Сулфурните состав ја намалуваат агрегацијата на тромбоцитите, што го подобрува протокот на крв и целокупното кардиоваскуларно здравје. Во исто време, тие имаат позитивен ефект врз антиинфламаторните системи на цицачите. Резултатите покажуваат дека би било корисно да се одвојат различните делови на кромидот произведен од индустрискиот процес. Тоа би овозможило да се користат како извор на функционални компоненти и да се додадат во друга храна“, заклучија експертите чие истражување е спроведено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *