Оваа растение ги лекува болести на крвта, белите дробови, црниот дроб

Познато е лековитото дејство на облогите од млади листови од бреза, кои се нанесуваат на места болни од реума и гихт, отечени и болни зглобови и водени отоци.

Листот од бреза е еден од најсилните природни хербални диуретици. Листот како природно средство за дезинфекција и детоксикација во форма на екстракт од чај лекува уринарни инфекции, болести на крвта (анемија, атеросклероза), црн дроб и жолчка, болест на вода, простата, панкреас, зглобови, опаѓање на косата, кожа, целулит, настинки, треска и разни паразити во цревата.

Диуретичкото својство на брезата е од големо значење во лекувањето на болестите кај кои се акумулира поголемо количество вода, поголемо и посилно излачување на урината, а делува и на прочистувањето на крвта и ткивата од кои се излачува вода и уринарна киселина.
Ова е важно при лекувањето на гихт и ревматизам, во акумулација на вода во абдоминалната празнина (асцит) што се јавува при цироза на црниот дроб, кај дијабетес во почетна состојба, кај многу отечени нозе и болни отечени зглобови, вода во белите дробови и срцето и при тешкотии при мокрењето.

Познато е и лековитото дејство на облогите од млади листови од бреза, кои се нанесуваат на болни места со реума и гихт, отечени и болни зглобови и водени отоци.

Облоги со листови од бреза се препорачуваат за кожни болести, како што се нечистотии на кожата, влажни и суви лишаи, првут и мрсна кожа на главата.

Листовите од бреза се додаваат и во различни мешавини од чај за лекување на други благи и тешки болести. Пупки од бреза се користат на ист начин како и лисјата од бреза.

Тинктурата од листовите се користи за лекување на белите дробови и грчеви.

Употребата на свеж сок од бреза се препорачува за лекување на болести на крвта, црниот дроб, жолчката, бубрезите, мочниот меур, жолтица, уринарниот тракт, нечистотии на кожата, осип, разни рани, болки во грлото, сончеви дамки, за зајакнување целото тело, за зајакнување на корените на косата, за опаѓање на косата, против првут.

Чајот од кора од бреза го користиме за миење и плакнење на разни нечистотии на кожата, скалпот и за внатрешна употреба кај хронични кожни заболувања, белите дробови и гихт.

За брзо отстранување на брадавиците, треба да подготвите чај од кора од бреза и да ги натопите брадавиците или да ја натопите кората и да ја ставите на брадавиците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *