ОВА Е ЗНАЦИ ДЕКА ИМАТЕ ВЛАГАТА ВО ВАШАТА СОБА: Мајсторите советуваат, еве што треба да направите за да ја истерате влагата од собата

Сепак, мавтањето со магично стапче нема да помогне! Треба да се преземат одлучувачки чекори против влага и мувла. Се зависи од конкретниот проблем, но за секој има решение! Има еден пристап ако влагата навлезе во старите подрумски ѕидови, друг ако ѕидовите се влажни поради недоволна топлинска изолација и лошо проветрување на просторот, трет ако се работи за рамен покрив кој прокиснува и има потреба од поправка. Самите станари се извор на влага. Дали знаете дека воздухот во вашиот стан може да собере и до 5 литри вода дневно, која ја создаваат само станарите?

Влажност во домот:
Да се ​​живее во умерена клима и да се има четири сезони со различни временски услови е одлично. Но, таквите услови, со дожд, снег, сонце и променливи температури, бараат зградите во кои живееме да одржуваат идеална температура и влажност. Постојат две главни причини за влажни ѕидови. Мора да се направи разлика помеѓу влагата предизвикана од истекување и влагата предизвикана од кондензација.

Влагата поради истекување е резултат на лоша хидроизолација, а најмногу се открива со жолти и кафени дамки. Влагата од кондензација е последица на недоволна топлинска изолација и лошо проветрување на просторот. Ако ѕидовите не се правилно изградени, ако „не дишат“, во аглите ќе има многу влага и кондензат, што особено му се допаѓа на мувлата. Влажноста во вашиот дом треба да се мери за да се контролира количината на енергија потрошена од вентилацијата. Потрошувачката на енергија во куќата ќе биде помала со употреба на уред за мерење на влага.
Windows – уште едно критично место

Следствено, „виновници“ за зголеменото таложење на влага во станот се прозорците. Редовното проветрување е важно. Нашите домови често се „дехидрирани“ поради греењето. Сигурно сте забележале дека во нив се собира многу прашина и има многу статички електрицитет. Тоа е затоа што новите градежни материјали за изработка на прозорци ги намалуваат загубите на топлина кои беа вообичаени преку старите дрвени прозорци и врати кои не „дишат“. Ако, на пример, инсталираме совршена нова столарија, нема повеќе нацрти. Термички и акустички имате одлична изолација, но нема вентилација. Затоа, доколку немате софистицирани уреди кои ја регулираат размената на воздух во вашиот простор, направете го она што го правеа нашите баби – „проветрувајте“ го вашиот дом наутро кога ќе станете и пред спиење. И тоа дури и ако живеете во центарот на градот загаден со смог. Свежината ќе донесе и удобност и чувство на топлина.
Мувла на надворешните ѕидови значи дека треба да ја средите фасадата
Над и околу прозорците, во аглите на просторијата, од внатрешната страна на надворешните ѕидови, мувла ќе се појави веќе на почетокот на грејната сезона, доколку просторот, кој не е доволно термички изолиран, не се проветри.

Прва помош против мувла, влага и габи
За борба против овој проблем, погрижете се за конечното решение – добра изолација на ѕидови, тавани, фасада. Најефективен начин да се ослободите од постоечката мувла е да користите 100% алкохол. Ако немате или не можете да добиете 100% алкохол, експертите препорачуваат да користите најмалку 80% алкохол бидејќи самиот алкохол ја разредува влагата на која се нанесува. Препорачливо е да се прскаат мувлосаните места, наместо да се бришат, за спорите да не се шират понатаму низ просторот за живеење. Со соодветна вентилација и греење, можно е значително да се задржи влажноста во дозволените граници. Релативната влажност на воздухот во станот треба да биде трајно од 65 до 70 проценти. Многу е важно вишокот на влага што го создаваме при одредени активности во станот (нашето тело, миење, туширање, готвење итн.) редовно да се изнесува надвор со проветрување на просториите.
Не плашете се од студениот воздух – тоа е корисно!

Ладниот надворешен воздух што доаѓа до внатрешните простории за време на вентилацијата ја врзува влагата за него подоцна за време на загревањето. Следниот пат кога ќе се отвори прозорецот, тој ја напушта просторијата заедно со топлиот воздух. Ладниот надворешен воздух што влегува во топла соба може доста добро да ја исуши просторијата – дури и за време на дождливото време. Колку е постуден воздухот, толку повеќе водена пареа може да задржи. Затоа, со проветрување со ладен воздух во зима, можно е да се отстрани повеќе влага од просторијата отколку во лето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *