Ова се најлошите болки кои луѓето можат да ги доживеат

Помалку познати состојби кои предизвикуваат болка вклучуваат тригеминална невралгија – често опишана како електричен шок што пука низ лицето. Болката е незгодна тема – бидејќи често се смета за субјективна и зависи од индивидуалниот праг на болка.
Сепак, иако болката при тетоважата или раѓањето бебе може да биде дискутабилна, постојат одредени здравствени состојби или болести кои се непобитно измачувачки.

Според здраствениот систем, постојат 20 состојби кои се рангираат како „болка толку оневозможува“ што можат да ве спречат да ги извршувате секојдневните задачи – и тие вклучуваат добро познати болки како скршени коски и камења во бубрезите до помалку познатите.
Се смета дека замрзнатото рамо како една од најлошите болки што може да се трпи, состојба кога зглобот станува толку затегнат и вкочанет што е речиси невозможно да ја кренете раката. Состојбата може да трае неколку години ако не се лекува. Ендометриозата, изнемоштена гинеколошка состојба каде што ткиво слично на ткивото што вообичаено ја обложува внатрешноста на матката се наоѓа на друго место во телото, исто така е на листата.

Состојбата, за која се смета дека има една од 10 жени ширум светот, потребни се во просек 7,5 години за да се дијагностицира – за време на кои жените можат да доживеат општа болка, болка во карлицата, менструација и болка за време на сексот, како и проблеми со плодноста. Исто така, меѓу списокот на состојби кои можат да предизвикаат најпознати силни болки се артритисот, апендицитисот и мигрената. Целосната листа, без посебен редослед, е како што следува:

Херпес зостер
Кластер главоболки
Замрзнато рамо
Скршени коски
Комплексен регионален синдром на болка (CRPS)
Срцев удар
Лизган диск
Српеста анемија
Артритис
Мигрена
Ишијас
Камења во бубрезите
Апендицитис
Тригеминална невралгија
Акутен панкреатит
Гихт
Ендометриоза
Чир на желудникот
Фибромијалгија
Болка после операција

Од состојбите, д-р Гери Лерој, лекар за семејна медицина во Дејтон, Охајо, изјави за Индипендент: „Сите овие се многу валидни состојби на болка што вообичаено ги гледаме во здравствената средина“.
Сепак, д-р Лерој би рекол дека на списокот влегуваат и две други состојби – болки во грбот, „најчестата работа што ја гледаме во практиките за примарната здравствена заштита“ и „забоболки“. Според д-р Лерој: „Хроничната болка во долниот дел на грбот влијае на 80 отсто од популацијата во одреден момент од нивниот живот бидејќи како хомо сапиенс кои се наведнуваат, се наведнуваат, туркаат и влечат, завршуваме со мускулно-скелетни болки во грбот. Забоболките, кои често се отфрлаат, исто така можат да бидат исклучително болни, според д-р Лерој, кој ни рече: „Често ги занемаруваме работите над вратот и повторно, тоа е толку вообичаена работа“. Забоболките, кои често се отфрлаат, исто така можат да бидат исклучително болни, според д-р Лерој, кој ни рече: „Често ги занемаруваме работите над вратот и повторно, тоа е толку вообичаена работа“.

Д-р Лерој се најде себеси „постојано свесен за синдромите на орална болка“ откако беше откриено дека повеќе пациенти кои се жалат на болка во устата, вилицата или ушите страдаат од проблеми со забите, како што е апсцес. Што се однесува до тоа што да се прави во ситуација кога болката „влијае на способноста на личноста да функционира во општеството“, или кога „го спречува да работи, да спие или да си обезбеди исхрана“, д-р Лерој препорачува да се побара лекарски совет – бидејќи таму може да бидат здравствени последици за продолжена болка. А за болка поврзана со срцев удар, „најлошата главоболка што некогаш сте ја доживеале“, камења во бубрезите, акутен панкреатит или апендицитис, д-р Лерој советува да побарате итна медицинска помош – бидејќи тие видови на болка можат да бидат потенцијално опасни по живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *