„ОВИЕ ДВЕ ИГРИ СЕ ПОТРЕБНИ ЗА ПРАВИЛНИОТ РАЗВОЈ НА ДЕТСКИОТ МОЗОК“: Советите на психологот кој секој родител треба да ги прочита

Експерт за детски развој тврди дека децата треба да ги играат овие две игри за да ги развијат фината моторика, а со тоа и мозокот.

Во едно од неговите предавања, д-р Ранко Рајовиќ, експерт за детски развој и креатор на програмата за учење НТЦ, зборува за тоа кои области од мозокот најмногу треба да ги развиваме кај децата и зошто не го правиме тоа, пишува. Зелена учиница

Како што објаснува д-р Рајовиќ, најважни за развојот на мозокот се:

Ротација
Биланс
Нозете

Динамично сместување на очите Фини моторни вештини
Говор
При набљудување на денешното дете, се поставува прашањето дали имаат игри кои вклучуваат петнаесетминутно ротирање, секој ден? Дали има некои игри кои вклучуваат ротирање и балансирање 15 минути? Дали пешачи по 5 километри секој ден? Дали има динамично сместување на очите, со следење на предмет што доаѓа и оди брзо (како топка), повторно, СЕКОЈ ДЕН?

„Нема топка. Децата не знаат да ја фатат топката. Јас пробав, пробајте и вие. Ги наредив шампионите и им ја фрлив топката од 2,5 метри, но не да ја фатат во раце. ,ама меѓу дланки.Не можат,50% не да,ги фаќаат во раце.А некои дури и ја вртат главата.Се плашат од топки,посебно од лесните пластични. правете сместување за очи секој ден, по десет часа, прегазувавме камен, гранка, угорнина, удолница, окото правеше динамично сместување“. вели д-р Рајовиќ.

Тој го поставува и прашањето каде трчаат децата денес? Во градовите каде што живее мнозинството нема пречки, а не се движат низ шумите.

„Детето родено во градот е веќе оштетено. Затоа што нема развиено динамично сместување на очите. И зошто е тоа важно? Па, затоа што дислексијата се јавува токму поради овој недостаток. Тоа е проблем. Секој дел од мозокот што го имаме Не се развиле правилно, влијае на тоа дека нема да можат да поврзат сè. Единствената шанса денес им е топката и таа треба да биде главниот реквизит“, објаснува Рајовиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *