Овие промени на нозете откриваат проблеми со црниот дроб

Црниот дроб е орган што работи напорно и, меѓу другото, ја филтрира крвта и ги разградува штетните материи. Исто така, ако здравјето на овој орган е нарушено, без разлика дали станува збор за болест или повреда, може да дојде до домино ефект кога ќе страда и остатокот од телото. Сепак, малку луѓе се свесни кои симптоми на болести на црниот дроб може да се појават. Еве список од четири симптоми, кои можат да откријат дека нешто не е во ред со вашиот црн дроб.

Отекување
Цироза на црниот дроб се јавува кога црниот дроб е оштетен поради напредната болест, прекумерен внес на алкохол или нешто друго. Иако цирозата е поврзана со напредната фаза на оштетување на црниот дроб и може да биде исклучително опасна во тоа време. Сепак, еден од можните симптоми што понекогаш нема да дава никакви знаци на цироза е отекување на нозете, стапалата или глуждовите, велат експертите од клиниката Мејо. Светската здравствена организација објаснува дека тоа се должи на зголемениот притисок на вената порта, што може да предизвика таложење на течност во нозете и стомакот. Дополнителни симптоми што може да се забележат се губење на апетитот и килограмите, жолтица, гадење или модринки.

Грчеви во мускулите
Иако грчевите во мускулите не се типичен симптом на цироза на црниот дроб, новите истражувања сугерираат дека може да постои врска помеѓу грчевите и оваа состојба. Студијата открива дека 101 од 150 испитаници со цироза го почувствувале овој симптом пред студијата. Истражувањето истакнува дека грчевите во мускулите се поврзани со намален квалитет на живот кај луѓето со цироза. Иако истражувањата не покажаа зошто се јавуваат грчеви кај пациенти со цироза, тие сугерираат дека тоа може да биде нерамнотежа на електролити, ендокринолошкиот систем

Болка во зглобовите
Бидејќи болката во зглобовите може да биде предизвикана од различни состојби, експертите велат дека тоа може да биде вирусен хепатитис, облик на воспаление на црниот дроб што може да се појави како облик на акутна инфекција или хронична состојба. Ако вирусниот хепатитис е причина за болка во зглобовите, може да забележите и симптоми слични на грип, како што се замор, гадење, повраќање, болка во стомакот, намален апетит… Некои ќе пријават и темна урина, светла столица, стои на страниците на Центарот за контрола и превенција на болести.

Дамки на нозете и рацете
Експертите велат дека одредени промени на површината на кожата често може да се појават кај болести на црниот дроб. Ако вториот најголем орган во телото не работи правилно, а тоа е црниот дроб, промените често ќе се забележат на кожата и може да бидат првиот сигнал за болест на црниот дроб“, велат од Универзитетот Кливленд. Важно е, велат експертите, навреме да се препознае болеста на црниот дроб.

Дамките може да се појават на рацете, стапалата и дланките, а може да бидат со бела боја. Најдобар начин да проверите дали станува збор за некоја друга состојба на кожата или појава на бели дамки поврзани со болест на црниот дроб е тоа што тие ќе исчезнат кога ќе ги притиснете. Задолжително пријавете ги сите промени кај лекар бидејќи како и со сите здравствени проблеми, тие полесно и поуспешно се лекуваат доколку се препознаат навреме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *