Овие 6 фрази ќе направат чуда за вашето дете

Речиси и нема родител кој не сака неговото дете да порасне среќно.
Секој збор што го кажуваат мама и тато значи многу за малиот човек. За жал, понекогаш во нашиот гнев несвесно кажуваме работи кои предизвикуваат детски солзи и оставаат длабоки лузни во душата на незрело суштество.
За да може вашиот наследник да се развие правилно и да порасне среќен, треба да се поддржува секој ден.

Доколку во вашиот речник имате само „браво“, „одлично“ и „браво“, денес jenata.blitz.bg ќе ви помогне со уште неколку фрази кои ги инспирираат најмалите и ги прават да се чувствуваат самоуверено и сакано.

Еве кои зборови треба да ги кажувате почесто за вашето дете да порасне среќно:

Ако нешто, јас сум тука за тебе
За да може детето да се осамостои, во одреден момент родителот се труди да не направи ништо за него или да му помогне. Ова, се разбира, е важно за да стане упорен и да ги подобри своите вештини. Но, тој сепак треба да знае дека нема да го напуштите во тешки моменти.

Те сакам
Честопати ја покажуваме нашата љубов преку грижа, но забораваме да ја изразиме со зборови. Сепак, децата не знаат да читаат меѓу редови и им требаат специфики. Запомнете не само да го пофалите и да кажете што ви се допаѓа кај вашето дете, туку и да му ја признаете вашата љубов. Така ќе разбере дека им е потребен на родителите и ќе го ценат како личност.

Ќе успеете
Ако детето не успее да се справи со нешто, дајте му до знаење дека успехот не е далеку, само треба да вложи малку повеќе труд или да се обиде на друг начин. Соодветната самодоверба и верба во себе се формираат благодарение на тоа што другите веруваат во вас, плус конкретни резултати. И нешто исто така многу важно – не заборавајте да го фокусирате вниманието на конечниот резултат на крајот и да му честитате.

Се гордеам со тебе
Оваа фраза понекогаш се покажува како многу тешка за родителите. Некои го изговараат само за одредено достигнување. Многу е важно да го пофалите вашето дете и да му кажете дека воопшто се гордеете со него, а не за одредена заслуга. Почесто нагласувајте ги неговите позитивни особини. Не го развивајте кај него синдромот на одличниот, кој се забележува само кога ќе добие добра оценка.

Ви благодарам, многу сте добри
Се радуваме на секој чекор и нов збор на бебето, но кога ќе порасне и сите негови успеси се веќе поправени, престануваме да забележуваме како се труди. Еднаш си ги облече панталоните – „Браво“, вториот пат сам се облече – „Па, веќе си голем, време е да одиш“.

Кога го учиме да помага во домашните работи, го правиме истото. Прво го фалиме, па застануваме, а подоцна само го критикуваме. Како резултат на тоа, ја губи волјата да направи што било. Затоа, никогаш не заборавајте да го охрабрите вашиот наследник со оваа фраза. Така, тој секогаш ќе биде среќен да ви помогне.

Извини, згрешив
Понекогаш е исклучително тешко за возрасните да признаат дека грешат. Тие се плашат да не го изгубат својот авторитет во очите на децата и се спротивставуваат до последно пред да признаат дека грешат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *