Омега-3 суплементите го забавуваат стареењето и штитат од стрес

Тие ја намалуваат штетата за време на стресна ситуација
Високите дневни дози на додатоци на омега-3 масни киселини може да ги забават ефектите од стареењето со намалување на оштетувањето и зајакнување на заштитата на клеточно ниво за време и по стресот.

Истражувачите од Државниот универзитет во Охајо откриле дека дневните дози на суплементи кои содржат 2,5 грама омега-3 масни киселини даваат најдобри резултати во зајакнувањето на отпорноста на телото на оштетување од стрес.

Во споредба со плацебо групата, учесниците во експериментот кои земале омега-3 произведоа помали количини на хормонот на стрес кортизол и пониски нивоа на проинфламаторни протеини за време на стресни ситуации.

Додатоците помагаат во отпорноста на стрес – ја намалуваат штетата за време на стресна ситуација и по акутен стрес, ја поддржуваат антиинфламаторната активност и ги штитат клеточните компоненти кои се намалуваат како резултат на стареењето, сметаат научниците.

„Нашите резултати значат дека дополнувањето со омега-3 е релативно едноставна промена што луѓето можат да ја направат за да направат позитивна разлика во прекинувањето на врската помеѓу стресот и неговите негативни здравствени ефекти“, рече Анелиз Медисон, раководител на истражувањето и клиничка психологија. на Државниот универзитет во Охајо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *