Осаменоста има силно влијание врз нашиот успех

Како што се чини дека имаме негативен став за поминување време сами. Во повеќето случаи, тоа не прави несигурни и несигурни во успехот и несакани од другите. Ние дури и користиме електронски уреди и социјални мрежи за да бидеме повеќе поврзани со светот околу нас. Многу луѓе, буквално, ја избегнуваат осаменоста и даваат се од себе да ја исполнат со работи, луѓе и професии.
Лесно е да се помеша физичката осаменост со емоционалната осаменост, што може да предизвика различни емоционални и физички проблеми. Самото трошење време со себе не е толку лошо колку што мислите, всушност е сосема спротивното. Ова се некои од причините да уживате во овие моменти на осаменост. Ќе откриете дека поминувањето време со себе може да биде многу попријатно отколку што изгледа.

Придобивките од поминување време сами
Дали навистина мислите дека е толку страшно да гледате филмови сам едно попладне? Поминувањето време сами може да ве изненади, а за ова прво мора да разјасниме дека да се биде сам не е изолација од светот, туку повеќе време за поврзување со себе и со нашиот внатрешен глас.
Осаменоста ви дава можност да правите активности кои другите не се подготвени да ги прават и кои можеби долго време сте сакале да ги правите. Заборавете на идејата дека треба да го споделите секој момент од вашиот живот за да бидете среќни, а ако го направите тоа, ќе пропуштите нешто или некого.
Она што навистина ја уништува вашата среќа во овие моменти е размислувањето за тоа што ќе мислат другите. Дали сакате да ја дознаете најголемата тајна? Нема ни да ти обрнат внимание. Бидете објективни и ќе видите дека тоа е вистина. Секој го живее својот живот и го прави она што е најдобро за себе. Сигурен сум дека не го живеете својот живот и не посветувате повеќе внимание на другите отколку на себе.

Дали сте загрижени што ќе мислат луѓето кога ќе научите да бидете сами? Ве уверувам дека не сте единствените и дека сите ќе се фокусираат на вежбање медитација или уживање во брановите, морето или што било што ги опкружува. Фокусирајте се на себе и оставете го светот да го следи својот пат.

Бидете креативни
Со само малку време, можете да ја фокусирате енергијата на вашите проекти. Дали сте еден од оние луѓе кои мислат дека најдобрите идеи доаѓаат само кога се опкружени со креативни луѓе? Ова не мора да е точно. Кога сте сами, имате можност да бидете исполнети со слобода. Нема кој да ви каже дека вашиот сон е невозможен, па почнете да размислувате како да го остварите. Кога ќе ги погледнеме животите на големите пронаоѓачи, скулптори, поети или претприемачи, можеме да оцениме дека осаменоста има силно влијание врз нивните лични достигнувања. Тие ги развија основните идеи за сопствените проекти. Иако подоцна беше инкорпориран со помош на други подобрувања, сето тоа се должи на неговата способност да сонува без надворешни ограничувања.

Колку е голем вашиот круг на пријатели?
Дали сте задоволни или мислите дека може да биде подобро?
Вообичаено е мислењето на нашите пријатели да ни го одземе, а тоа може да не ограничи на некој начин. Се разбира, пријателството, дружењето и збогатувањето со другите луѓе се многу здрави, а фокусирањето на односите кои не мотивираат да го подобриме нашиот живот е многу позитивно. Меѓутоа, ако не си дозволите да запознаете повеќе луѓе, нема да отворате нови врати или други можности. Поминувањето време сами или напуштањето на вашата комфорна зона ви овозможува да отворите нови врати во животот.

Поминете време само слушајќи се себеси
Со текот на времето научив да поминувам време сам и да ги искусувам сите придобивки од тоа. Тоа ми овозможи да откријам дека кога сум сам со себе, конечно можам да се слушам себеси и да учам од себе. Можете да ги слушате вашите соништа и да ги разберете вашите потреби без надворешниот шум да влијае на вашите мисли. Ова во никој случај не значи да се извлечеме трајно или на долги временски периоди, тоа е само да знаеме како да ја исполниме нашата осаменост со збогатувачки моменти за нашиот ум и емоционална благосостојба, можете да пробате книги, филмови, размислувања и хоби кои дозволете овој момент да го почувствувате сами како момент полн со богатство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *