Осип, испукани усни, гадење: Симптоми кои укажуваат дека имате недостаток на витамин Б6

Витаминот Б6 е потребен на луѓето за да се бори против инфекции, да ја претвори храната во енергија и да и помогне на крвта да носи кислород до сите делови на телото. Иако всушност ретко се случува да ни недостасува овој витамин, по некои знаци може да се посомневате дека токму тоа е проблемот.

Типични симптоми кои укажуваат дека ни недостасува витамин Б6:
Недостаток на енергија – Ако телото има многу малку витамин Б6, може да добиеме анемија – недостаток на црвени крвни зрнца. Ова прави да се чувствуваме уморни и слаби. Анемија може да се појави и поради недостаток на железо во телото.

Осип – Знаци на недостаток на Б6 може да се појават на кожата бидејќи телото претрпува хемиски промени. Ова најчесто доведува до лушпест, чешачки осип, обично на лицето, наречен себореичен дерматитис. Осипот може да стане поочигледен со текот на времето, а ако го нема во помали количини, симптомите може да се појават месеци или години подоцна.
Суви, испукани усни – Устата може да биде идеално место за откривање на недостаток на витамин Б6. Усните се обично лушпести, а аглите испукани. Се случува и јазикот да е отечен.
Слаб имунолошки систем – Недостатокот на витамин Б6 може да му отежни на телото да се бори против инфекции и болести, а оваа состојба може да се претвори во маѓепсан круг. Ракот и другите болести, на пример, можат да ги исцрпат резервите на витамин Б6.

Вкочанети раце или стапала – Ви трнеат прстите? Дали и вашите стапала се вкочанети? Виновникот може да биде нервно нарушување наречено периферна невропатија, а недостатокот на витамин Б6 може да го активира овој проблем. Тој и другите витамини од групата Б, како што е Б12, се неопходни за одржување на здрави нерви.

Утрински мачнини – на идните мајки им треба повеќе витамин Б6 во нивната исхрана од која било друга. Утринската мачнина или мачнината може да се реши со додавање на витамин Б6, но само со совет на лекар.
Збунетост – Витаминот Б6 помага во регулирање на расположението и меморијата. Доколку забележите дека се чувствувате збунето или тажно, особено ако сте повозрасни, причината можеби е недостатокот на овој витамин. Недостатокот на овој витамин може да ја зголеми веројатноста дека лицето ќе стане депресивно по мозочен удар, фрактура на колкот или друга сериозна болест. Б6 понекогаш делува во тандем со други витамини од групата Б и ако е осиромашен може да ги забави менталните способности на една личност.

Рак – Ниското ниво на витамин Б6 може да укаже дека некое лице има рак. Истражувачите не знаат точно зошто, но студиите го поврзуваат недостатокот на Б6 со ракот на желудникот и хранопроводникот. Недостатокот на овој витамин, исто така, може да ја зголеми веројатноста за развој на карциноми предизвикани од стероидни хормони, како што се ракот на дојката и простатата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *