Пет позитивни промени што ги чувствува секоја жена во нејзините 40-ти и 50-ти години

Без причина не се вели дека зрелите години се најдобрите години
Кога жената влегува во четириесеттите години, има хормонални промени и забавување на метаболизмот. Иако некои дами се плашат од зрелите години, тие со себе носат некои позитивни промени.

Помалку се потите
Во зрелоста, структурата на потните жлезди се менува, така што ќе се потите помалку.
Исто така, намален е мирисот на потта, кој е предизвикан од бактерии од нашата
кожата.

Алергиските реакции се намалуваат
Многу луѓе се борат со сезонски алергии на полен и амброзија. За страдалниците од алергија, пролетното време е синоним за симптоми на настинка.
Сепак, имунолошкиот систем на луѓето во зрелоста веќе не е толку чувствителен и помалку реагира на полен, грини и слично.

Акните исчезнуваат
Со почетокот на менопаузата, производството на лојните жлезди на нашата кожа се забавува. Предност? Прекумерниот себум нема да ги заглави порите, а тоа е најголемата причина за појава на акни и црни точки.
Што значи: Лице кое имало мрсна кожа како тинејџер може да очекува нормална кожа по педесеттата година од животот.

Главоболките исчезнуваат
Мигрената е еден од најчестите видови на главоболка и е многу болна. Напаѓа повеќе жени отколку мажи. Во 30-тите, нападите достигнуваат врв на јачина и фреквенција.
Сепак, по четириесеттите години, ситуацијата ќе се подобри. Кај 40 проценти од пациентите со мигрена во нивните 50-ти и 60-ти години, нападите на главоболка се многу ретки или исчезнуваат целосно.

Ќе се будите порано
Во зрелоста, производството на телото на хормонот за спиење мелатонин се менува. Порано се појавува поспаност навечер, но се будите порано наутро. Спиењето е исто така подобро.

Истражувањата покажаа дека луѓето во 80-тите години спијат најдобро, и дека проблемите со спиењето опаѓаат или исчезнуваат целосно со возраста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *