Пиењето топли напитоци може да го зголеми ризикот од низа болести на хранопроводот

Топлите пијалоци можат да предизвикаат езофагитис, кој е претходник на низа заболувања. Пиењето топло кафе или чај може да ги зголеми шансите за развој на тешки болести на хранопроводникот, сугерира новата студија. Наодите, објавени во списанието Clinical Nutrition, открија поврзаност помеѓу температурата на која луѓето го пијат кафето и веројатноста за развој на невообичаено најтешката болест.

Истражувачите од Универзитетот во Кембриџ и Институтот Каролинска во Шведска анализираа податоци за повеќе од 580.000 луѓе од Велика Британија и Финска.
Оние кои биле генетски предиспонирани да пијат повеќе кафе имале 2,8 пати поголеми шанси да развијат таа тешка болест на хранопроводникот.

Оваа асоцијација беше посилна или послаба во зависност од температурата на која луѓето го пијат својот топол пијалок по избор. Оние кои изјавиле дека пијат кафе „жешко“ имале 5,5 пати поголем ризик од развој на рак, додека оние кои уживале во тоа „многу топло“ имале 4,1 пати поголем ризик.

Откриено е дека луѓето кои го пијат своето кафе „топло“ имаат 2,7 пати поголеми шанси да развијат болест на хранопроводникот. Болестите на хранопроводникот е релативно редок карцином, со околу 9.300 нови дијагнози секоја година. Ова претставува околу 2,5 отсто од вкупните 375.000 случаи на болеста во ОК секоја година.

Cancer Research проценува дека повеќе од еден од 10 (12,4 проценти) од луѓето на кои им е дијагностициран .. на хранопроводот во Англија ја преживуваат својата болест десет или повеќе години. Студијата не открила врска помеѓу кафето и најчестите видови на рак, што ги навело експертите да претпостават дека најверојатното објаснување е дека топлината од топлите пијалоци го оштетува хранопроводникот. Д-р Стивен Бурџис, автор на студијата, коментира: „Иако врската со кој било тип на болеста е несакана, нашата истрага генерално дава добри вести за оние кои пијат кафе, бидејќи немаше докази кои го поддржуваат причинско-последичниот ефект на конзумирањето кафе на кој било главен тип на болеста. .“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *