Пиперчиња во теглa

Состојки
околу 3 кг пиперчиња
Солило
2,5 литри вода

90 гр крупна сол
60 гр шеќер
60 мл есенција
5 гр винобран
За полнење

400 гр урда
1 лажиче сол
1-2 лажици кисела павлака
Подготовка:

1. Најпрво се меша солилото, се убаво да се раствори.
2. Оние кои не беа за полнење, ги ставив во тегли и ги наполнив до горе со солило. Оние кои се за полнење, ги оставив во солилото преку ноќ, претходно извадени рачките и семките. Потоа ги исушив од течноста.

3. Урдата кај мене не беше солена, па солта е со усул да ја ставате. Павлаката е да даде кремаста структура на урдата, а се додава во зависност колку е сочна или сува таа.
4. Со ова ги полниме пиперчињата и ги редиме во тегли. Дополнуваме масло во теглите до горе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *