Познатиот руски психолог тврди: Несреќните родители не можат да воспитаат среќно дете А ЕВЕ И ЗОШТО

Како што му се обраќате на вашето дете во детството, така и тој ќе ви се обраќа на старост. Рускиот психолог Михаил Лабковски е познат по многу едноставни и директни совети.

Понекогаш е потребно да се применува повеќе психологија, а помалку сила и воспитни мерки. Еве што предлага кога станува збор за воспитувањето деца: Несреќните родители не можат да воспитаат среќно дете Ако родителите се среќни, ќе биде и детето.

Родителите грешат кога мислат дека проблемот е во детето Едното дете е успешно, се бори за себе, се самозадоволува, додека другото е искомплексирано, кукавичко или агресивно. Тоа е знак дека нешто не е во ред: на едно од вашите деца не сте му посветиле доволно внимание и љубов. Детето беше чувствително, му требаше вашата љубов, а вие не ја видовте на време. Често ги мешате образованието и грижата.

Грижа е детето да се тренира и храни, а образованието е детето да добие добро образование (на училиште и дома). Ако детето реагира бурно на лоша оценка или слаби перформанси во спортот, тоа е одраз на самите родители.Ниту едно дете нема да реагира бурно на лоша оценка ако родителот смирено рече: Па, се случува, не грижете се. Ако родителот е мирен, детето ќе биде смирено, па со текот на времето ќе најде начин да се справи подобро во училиштето и без оптоварување да го постигне својот спортски успех. Некогаш е неопходно да се санкционира детето

Ако сте се договориле кога ќе се врати од училиште да си ја врши домашната задача и да ја чисти куќата, а кога ќе се вратите од работа гледате дека детето не направило ништо од тоа туку седи и гледа. телефонот, го правиш следново: Не се лути и викај. Едноставно пријдете му мирно и кажете му дека му го одземате телефонот затоа што не го направил тоа што сте го договориле. Детето ќе биде казнето со одземање на телефонот. Нема потреба од викање или каква било друга дисциплинска мерка. Не го поткупувајте детето со пари, едноставно дајте му ја истата сума што ќе ја искористи за тоа што му треба. Секое дете над 6 години треба да има џепарлак.

Внимавајте на што троши детето пари, но никогаш не треба да го уценувате или поткупувате со пари. Научете го вашето дете да го живее својот живот самостојно Како ќе го направите тоа? Престанете да го следите, средете му ги работите, соберете ги садовите зад него, учете за него… Што ќе прави кога не сте наоколу? Разберете дека детето може да прави само некои работи. Имајте доверба во него. |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *