ПОЗНАТ КАРДИОЛОГ ОТКРИ: Срцев удар е неминовен ако висината на долниот притисок ја надмине оваа вредност

Ова откритие го потврдува нашето првично сомневање дека зголемениот крвен притисок кај младите е важен за дијагноза.

Зголемениот крвен притисок во одредени положби може да биде сигнал дека се приближува срцев удар, предупредуваат експертите. Ако веќе патите од висок крвен притисок, веројатно секојдневно го мерите овој параметар за здравјето на крвните садови, а сега експертите предупредуваат дека тоа треба да се прави особено кога станувате од седечка или лежечка положба. Луѓето чиј крвен притисок „скока“ кога ќе се исправат или ќе станат се изложени на поголем ризик од срцев удар, пишува списанието „Хипертензија“. Ова особено се однесува на помлади и средовечни пациенти.

Значително зголемување на крвниот притисок кога ќе станете може да биде знак дека сте изложени на поголем ризик од посериозни кардиоваскуларни настани, како што е срцев удар. Во повеќето случаи, кога стануваме или стануваме и го мериме притисокот со уредот, горниот притисок малку ќе опадне. Но, ако помалиот притисок добива поголема вредност, тоа значи дека сте изложени на ризик од срцев удар.

Во студијата објавена од ова списание, учествувале 1.207 пациенти на возраст од 18 до 45 години, за кои е потврдено дека имаат висок крвен притисок од првата фаза, во која горниот е во вредности од 140 до 159, а долниот е 90 до 100. Студијата покажа дека тие се меѓу оние кои имале највисок крвен притисок кога станале, биле изложени на двапати поголем ризик од сериозен срцев проблем отколку остатокот од групата.

„Ова откритие го потврдува нашето првично сомневање дека зголемениот крвен притисок кај младите е важен за дијагноза. Бевме изненадени како и многу мал скок на притисок може да биде показател за опасност. Се надеваме дека ова откритие ќе ја покрене темата за терапија за пациентите со висок крвен притисок, дури и ако се млади“, изјави кардиологот д-р Паоло Палатини од Универзитетот во Падова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *