Познат психијатар гарантира дека ако го направиме ова веднаш штом се разбудиме, животот ќе ни биде посреќен, а нашето ментално здравје подобро

Даниел Амен, познат американски психијатар и специјалист за болести на мозокот, еднаш откри едноставни техники кои можат да ни го подобрат животот и да се чувствуваме подобро, иако на почетокот изгледаат прилично банални. Др. Амен истака дека сè што треба да направите е, откако ќе станете, да си кажете дека имате одличен ден пред вас, а што е уште поважно – да ги барате сите добри и правилни работи за тој ден, а не за она што не е во ред. На самиот почеток на денот намерно гледам во мојот мозок дури и ситници кои поминале добро. Ова ме прави задоволен, бидејќи секој ден додека сме зафатени се случуваат големи и убави работи, но често не застануваме да размислуваме за нив“, објасни овој психијатар.

Овој метод на др. Амен се разликува од токсичната позитивност, која може да биде дури и опасна бидејќи нè заслепува за проблемите и не спречува да се справиме со нив директно. На пример, ако сме во нездрава врска, може да се обидеме да се фокусираме на доброто во нив и да ги игнорираме негативните особини. Ги игнорираме нивните лоши навики додека не станат целосно неподносливи. Меѓутоа, бидејќи сме во толкава мера условени од позитивното размислување, станува предизвик да се откажеме од нив иако длабоко во себе знаеме дека би било подобро за нас. Станавме толку задоволни од нашата беда што ја жртвуваме сопствената среќа.

Затоа советот на д-р Амин е пресуден – обидете се да го видите доброто, но не го игнорирајте лошото! Овој психијатар исто така истакна дека негативните мисли влијаат на мозокот доколку се вистинити – ослободуваат лоши хемикалии кои прават да се чувствуваме тажни, лути, гневни, разочарани… Сепак, тој верува дека можеме да ги промениме.

„Кејти Бајрон разви четири чекори кои ќе ни помогнат да ги преиспитаме нашите мисли. Тие се едноставни, но ефективни и секој може да ги искористи. Ако имате негативна мисла поради која се чувствувате лошо или ве мачи, одвојте малку време и поставете си ги овие прашања:

1. Дали моите мисли се вистинити/реални?;
2. Може ли со апсолутна сигурност да кажам дека ќе биде така?;
3. Како да реагирам кога ќе помислам на таа мисла?:
4. Кој би бил јас без таа мисла?, истакна др. Амин.

Кога ќе си ги поставите овие прашања, можете да сфатите дали вашите мисли се втемелени во реалноста или не. Запомнете, не можеме да избегаме од негативните мисли – тие се дел од животот што доаѓа во сите наши животи од време на време. Сепак, нивното идентификување е суштински прв чекор во нивнен пресврт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *