Половина од светското население го јаде, но не се сомнева во сите негови квалитети

Оризот е основна храна за половина од населението на нашата планета. Се одгледува пред илјадници години во Кина, но најголемиот производител во светот е Индија.

Во Европа бил донесен во VII век од Маврите за време на освојувањето на Шпанија. Шпанците го популаризираа меѓу локалното население на нивните американски колонии на почетокот на 17 век. За време на крстоносните војни бил увезен и во Франција.

Корисните својства на оризот
Оризот содржи витамини од групата Б, важни за нервниот систем.
Содржи важни амино киселини кои помагаат во формирањето на нови клетки.

Оризот е добар за белите дробови. Добро делува на желудникот и ги чисти цревата.
Помага за брз третман на ангина, грип и пневмонија.
Се препорачува за бубрежни заболувања.
Оризот ја враќа биохемиската рамнотежа во човечкото тело.

Содржи магнезиум, кој го намалува крвниот притисок.
Една порција ориз содржи 120 калории и речиси и да нема маснотии.
Во Азија оризот се користи и како суровина за производство на пиво, алкохол, а неговите лековити својства се високо ценети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *