Положба на спиење ги открива сите тајни во вашиот однос

Неодамнешното психолошко истражување презентирано на Меѓународниот фестивал на наука во Единбург откри интересен факт: секоја промена во љубовната врска веднаш влијае на позицијата во која спијат партнерите. Најважна работа тука не е положбата во која тие се милуваат пред спиење и во која заспиваат, туку најважната положба во која спијат цела ноќ и се будат наутро.

Неколку светски познати психолози од престижни универзитети создадоа водич со најчестите пози во кои спијат љубовните партнери и секој ја крие вистината за таа врска.
Положба на меден месец
Оваа положба е карактеристична за паровите на почетокот на врската или оние кои биле разделени некое време. Популарен е и меѓу брачните партнери, за кои семејниот живот е сè уште страствен и полн со љубов и нежност.

Ѕвезда положба
Двајцата партнери спијат на грб. Обично, едниот партнер лежи на грб, а другиот на рамо. Овој пар има одлична хемија, но понекогаш едниот од нив се чувствува како да е принуден да ги прифаќа ставовите на другиот партнер или, во овој случај, положба.
Положба заљубено прегрнати
Ова е положба слична на претходната, но многу поинтимна. Вообичаено е во љубовните врски во кои партнерите не се плашат постојано да покажуваат чувства: тие се многу нежни и се грижат едни за други. Оваа положба обично значи дека мажот е подоминантен и сака да „шефува“.

Дијалог-положба
Оваа положба е честа кај партнерите кои се тесно поврзани, но тие треба да зборуваат уште повеќе и да поминуваат повеќе време заедно.
Положба „Слобода“
Оваа положба може да значи дека партнерите легнале веднаш по големата кавга. Сепак, постои различно објаснување: двајцата партнери се многу независни и себични индивидуи, на кои им треба многу личен простор.

Положба „Крал на креветот“
Партнери кои имаат навика да се шират на креветот се обично оние кои сакаат да се истакнуваат, наместо да покажуваат чувства кон партнерот. Нивното однесување во врската е обично себично, што се рефлектира во положбата во која спијат.
Положба „лажица“
Оваа положба укажува на страсна и хармонична врска во исто време. Многу е популарна во првите години од брачниот живот. Партнерот кој стои позади тоа обично има доминантна улога во врската, додека другиот партнер, напротив, ужива чувство на сигурност.

Положба „опуштена лажица“
Некои парови ја избираат оваа опуштена положба за спиење што им дава на двете страни доволно слобода и простор. Сепак, ова е една од најкомплицираните позиции, што може да се толкува на два начина:
1. Оваа позиција открива врска без страст, што недостасува барем кај еден од партнерите. Тој или таа не чувствува потреба за физички контакт или е длабоко незадоволен од нивниот партнер.
2. Во вториот случај, партнерот кој ќе сврти грб бара внимание и посветеност на другата страна.
Положба „Прегратка со нога“
Некои партнери не сакаат да спијат во близок контакт едни со други, но спонтано ги допираат нозете во текот на ноќта. Најчесто ваквите партнери уживаат во семејната хармонија и взаемна доверба. Тие си даваат едни на други доволно слобода додека сè уште го чуваат малиот „мост“ и меѓусебната поврзаност дури и додека спијат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *