Поради оваа тајна состојка во него, тестото расте како лудо

Совет вреден злато! Секое тесто ќе расте како лудо! Ако го следите овој совет, никогаш нема да ви се случи тестото да падне или да не порасне убаво.

Еве неколку трикови кои ќе ви помогнат тестото да изгледа како од најдобрите пекари и ресторани.
Пред да започнете со месење на тестото, извадете ги путерот и јајцата од фрижидер и чувајте ги малку на собна температура.

Не претерувајте со количината на прашок за пециво или квасец, бидејќи постои можност тестото премногу да порасне и да пукне. Тестото секогаш ставајте го во загреана рерна, бидејќи целото тесто со прашок за пециво и квасец тоа го „бара“.

Кога ќе се спојат влажните и сувите состојки, доаѓа до хемиска реакција и тестото веднаш почнува да нараснува. Почекајте 10 до 15 минути од моментот кога рерната ќе ја достигне саканата температура и потоа ставете го тестото во неа.

Златен совет: Во секое тесто ставете по една лажица јаболков оцет! Здраво е, тестото подобро нараснува, а пред се му дава одличен „вкус“ на тестото!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *