Празот – го намалува крвниот притисок и го зајакнува имунитетот

Празот обилува со хранливи и лековити материи – содржи големи количества минерални материи и витамин Ц. Како и останатите видови на лук, и празот има препознатлив и специфичен мирис, а се одгледува одамна. Од сите видови на лук најблаг е по вкус, не е лут, нема силен мирис и не предизвикува солзење на очите.

Освен тоа има уште една предност од останатите видови на лук: најлесно се одгледува и не е осетлив на ниски температури – може да се бере од почетокот на есента па се до крајот на пролетта. Затоа празот е важна намирница посебно во зимата, кога изборот на зеленчукот е сиромашен.
Нутритивните вредности

По нутритивниот состав сличен е на неговите роднини, но нешто повеќе содржи белковини, бета каротени и витамин Ц. Суровиот праз одличен е извор на манган, а добар е извор на железо, фолна киселина, витамин Ц и Б6.

Со оглед да со варењето се намалуваат количините на витамини и минерали, варениот праз е добар извор на манган и среден извор на железо, фолна киселина и витамин Б6.

Лековитоста на празот

За разлика од кромидот и лукот, празот се употребува цел, и тоа не само како зачин, туку и како самостоен зеленчук. Обилува со хранливи и лековити материи и витамин Ц и со етерични масла со сумпор.

Тие масла делуваат благотворно на дишењето и пробавните органи, бубрезите, џигерот, крвта и крвните садови. Воедно од тие масла поттикнува и мирисот на празот, кој е специфичен и на многу луѓе одбивен. Кај употребата на празот се препорачува да се користи целиот праз и белото стебло и зеленото лисје. Лисјата најчесто се избегнуваат, но содржат неколку пати повеќе танини отколку белиот дел.

Овие се некои од здравствените предности

– При зголемената штитна жлезда се препорачуваат топли облоги од варениот праз.

– Празот помага и кај искашлувањето, ја смирува кашлицата и благотворно делува на зарипнатост, воспаление на белите дробови и астма.

– Ја намалува зголемената количина на мочната киселина, холестеролот и маснотијата во крвта

– Празот ја подобрува циркулацијата на крвта и помага кај артеросклерозата и воспалението на вените.

– Го подобрува апетитот и ја поттикнува работата на системот за варење и цревата.

– Празот поттикнува подобро да работаат бубрезите и излачувањето на урината, па помага кај болката во бубрезите и бубрежните камчиња.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *