Придобивките од користење на витамин Б-комплекс, Б2, Б6

Добро познат факт е дека внесот на витамини е од витално значење за одржување и подобрување на здравјето. Витамините Б се едни од најважните витамини за правилно функционирање на човечкото тело, а нивниот недостаток може да доведе до сериозни здравствени проблеми. Сепак, повеќето витамини од Б-комплексот не се задржуваат во телото и тоа, пак, налага воведување на дополнителни извори на нив во дневното мени и редовно внесување – преку храна или во форма на додатоци во исхраната.

Останете со нас до крајот на статијата за да дознаете кои се придобивките од витамините Б-комплекс, кои се тие, за што помагаат, до што може да доведе нивниот недостаток, како и дали има несакани ефекти од нивното внесување !
Што е витамин Б-комплекс?
Витамин Б-комплексот се состои од 8 витамини кои се исклучително важни за многу функции на телото. Секој од нив има различна структура и врши посебни функции во човечкото тело. Витамините може да се најдат и во животинските и во растителните производи и не се синтетизираат од телото, па затоа е од витално значење да се внесуваат доволно од нив. Најчесто, сепак, тие се земаат во форма на додаток на храна.

Еве ги витамините кои го сочинуваат Б-комплексот:

Витамин Б1 – тиамин;
Витамин Б2 – рибофлавин;
Витамин Б3 – ниацин;
Витамин Б5 – пантотенска киселина;
Витамин Б6 – пиридоксин;
Витамин Б7 – биотин;
Витамин Б9 – фолна киселина;
Витамин Б12 – цијанокобаламин.
Нивниот сооднос во додатоците на храна со витамин Б-комплекс е оптимално пресметан, а повеќето производи се дизајнирани да ги задржуваат витамините растворливи во вода подолго време во телото.
Придобивки за телото од земање витамин Б комплекс
Придобивките од витаминот Б-комплекс се поврзани со фактот дека тој е вклучен во секоја функција на човечкото тело – од спречување на голем број проблеми до одржување на здрава коса, кожа и нокти! Внесувањето доволно витамини Б може дури и да го подобри вашето расположение и когнитивната функција!

Витамините од групата Б извршуваат многу функции во човечкото тело, а нивниот недостаток доведува до сериозни здравствени последици. Затоа е исклучително важно да се добие секој од нив. Витамин Б-комплексот е неопходен за:

Правилно формирање на секоја клетка во телото;
Разградување на масти и протеини;
Одржување на мускулниот тонус на желудникот и цревниот тракт;
Разградување на јаглени хидрати во гликоза;
Подобрување на состојбата на кожата, ноктите и косата;
Одржување на здравјето на црниот дроб.
Овие витамини се исклучително важни за правилен раст и развој на човечкото тело, поради што не треба да се заборави нивното редовно внесување.

Останете со нас до крајот на статијата за да дознаете повеќе за придобивките од земање витамин Б-комплекс! А еве некои од нив:

Ја подобрува функцијата на нервниот систем
Откриено е дека витамините од Б-комплексот влијаат на централниот нервен систем. Витаминот Б12 е поврзан со регенерација на нервите и чистење на реактивните видови кислород. Може да има корисен ефект врз мозочните неврони и да спречи прерана смрт на клетките

Помага при депресија
Според голем број студии, јадењето рафинирана храна го лишува телото од вредни витамини Б. Тоа, пак, многу често предизвикува депресија, очај, чувство на недостаток на контрола над емоциите и телото, па дури и губење на меморијата. Сите витамини од Б-комплексот се присутни во третманот на анксиозност и депресија. Во многу случаи, терапијата со витамини од групата Б е доволно ефикасна и покажува високи резултати без земање антидепресиви.
Помага при варење и гастритис
Го забрзува метаболизмот
Го штити нервниот систем
Ја одржува кожата здрава

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *