Придобивки од смеењето

Многупати сме слушнале дека смеата е најдобриот лек! Време е навистина да почнеме да веруваме во тоа! Откријте ги сите придобивки од насмевката! Смеата има толку позитивно влијание на нашето тело што дури и кога имитираме смеа, иако всушност не се смееме, испраќаме позитивни импулси до нашиот мозок! Така, секогаш кога ќе се сетите дали ништо не ви е особено забавно, правите мимики како да се смеете за да испратите позитивни импулси до вашиот мозок!

Смеата ни дава различни придобивки и затоа се вели дека смеата е најдобриот лек! Ова се само дел од придобивките од смеењето:

Ги чистиме белите дробови со смеа
Кога се смеете, вашите бели дробови ослободуваат застоен воздух, дозволувајќи да влезе повеќе кислород. Тоа е затоа што смеењето помага да се прошират алвеолите, малите воздушни кесички во вашите бели дробови. Нивното проширување значи дека областа за размена на кислород е поголема и дека повеќе кислород влегува во вашите бели дробови.
Може ли смеата да го замени спиењето?
Кога непрекинато се смееме петнаесет минути, нивото на стрес во нашето тело се намалува. И тоа се случува преку биохемиски и физиолошки реакции во телото. Овие одговори се слични на репаративните и терапевтските аспекти на вистинскиот сон. Се верува дека 15 минути смеење можат да заменат два часа сон.
Смеа и согорување калории
Се вели дека смеењето го намалува нивото на хормонот на стрес познат како кортизол, кој ја намалува стапката на метаболизам и складира масти во средниот дел. Смеењето има тенденција природно да го подобри вашиот метаболизам, што предизвикува вашето тело да согорува повеќе калории и со тоа да изгубите тежина.

Смеењето го зајакнува срцето
Кога се смеете, пулсот ви се зголемува и често вдишувате длабоко. Ова значи дека повеќе кислород во крвта циркулира низ вашето тело – ја подобрува вашата васкуларна функција. Подобрената васкуларна функција и циркулација, исто така, може да помогне да се намали ризикот од дијагностицирање на срцеви заболувања.

Ментални придобивки од смеењето
Водечките придобивки од смеењето вклучуваат намалување на стресот, зајакнување на социјалните врски и ослободување на хемикалијата за „добро чувство“ во вашето тело, ендорфин. Колку е повисоко нивото на ендорфин во вашето тело, толку помалку сте склони кон ментални болести, депресија и напади на анксиозност.

И конечно – Зошто смеата е најдобар лек?
Веќе ги напишавме сите позитивни елементи и придобивки од смеењето, поради кои се вели дека смеата е најдобриот лек. Не само што може да ви помогне психички, туку и физички. Смеењето е најдобриот лек бидејќи докажано помага во ослободувањето на природните хемикалии за да се чувствуваме добро во нашето тело кои помагаат во борбата против болестите, а исто така го намалуваат стресот што го продолжува нашиот животен век на долг рок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *