Причини кои предизвикуваат мигрена

Мигрената влијае на милиони луѓе низ целиот свет. Овој вид главоболка може да има многу форми – од блага до тешка со различни нијанси. Причините за активирање на мигрена се многу и се разновидни, како и причините за провокација на напади кај претходно постоечка мигрена.

Визуелни и лесни стимуланси
Светлината, сјајот, брзото менување на боите или облиците, светкавите и светли линии или нијанси се само некои од можните визуелни и лесни стимуланси што можат да предизвикаат мигрена.
Неправилен сон
Неспиењето доволно, како и да заспивањето во различни периоди од денот, разбудењето, будењето во текот на ноќта го зголемуваат стресот во организмот и прават мозокот да не мирува. Редовното спиење и спиење во едно исто време може да помогне во намалувањето на на мигрена нападите и главоболките.

Додатоци во исхраната и засилувачи на вкус
Вештачки засладувачи и додатоци на натриум глутамат се поврзани со мигрената. Студиите покажуваат дека на долг рок овие и други хемикалии можат да предизвикаат депресија, деменција, болести на нервниот систем.

Погрешен вид физичка активност
Не сите вежби и видови на тренинг се подеднакво погодни и корисни за секого. Напорниот тренинг, како што се џогирање, аеробик, фудбал, може да предизвика мигрена кај луѓе кои страдаат од овој вид главоболка. Соодветни вежби во вакви случаи треба да бидат смирувачки и релаксирачки како што се таи, јога, пилатес.
Преработена храна
Деликатеси, бисквити, пуканки, кофеин, чоколадни производи – сите намирници кои содржат преработени материи и производи можат да предизвикаат мигрена. За да помогнете во намалувањето на зачестеноста и интензитетот на овие напади, фокусирајте се на здравата исхрана.

Дехидрирање
Недоволно вода и електролити во организмот може да предизвикаат ненадеен сериозен напад на мигрена. За да го избегнете тоа, секогаш добро хидрирајте го телото.
Пред-менструален синдром
Пред и околу менструалниот циклус, многу жени доживуваат главоболки, некои поблаги, други прилично сериозни. Ова се должи на промените во хормоните кои се појавуваат пред, за време и по овој период од месецот.

Парфеми и силни мириси
Мирисите влијаат на одредени центри во мозокот што можат да предизвикаат реакција, која може да доведе до напад на мигрена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *