Проблемот на новата ера – ЕКРАНИТИС, име што не е шега

Екранитисот е ново заболување на модерното време. Самото име екранитис не беше вклучено во дијагнозата, сè уште се користи како лирска форма. Она што треба да го разбереме е дека зборуваме на оваа тема што е можно повеќе и ги вклучуваме сите аларми.
Скринитисот е тема за која би можел да зборувам и пишувам неколку дена, но ќе се обидам да испратам порака до родителите и да дојдам до нив на што е можно поконцизен начин.

Последниве две години ми доаѓаат деца кои имаат нарушен развој, кои во различни комбинации имаат проблеми со социјалната интеракција, нарушување на вниманието, стереотипни постапки, не зборуваат и одговараат на секое барање во вид на гнев, фрлање, повредување или самоповредување. Кога некој ќе ви ги наведе сите овие „симптоми“, веднаш помислуваме дека се работи за нарушувања од аутистичниот спектар. Меѓутоа, откако разговарав со родителите, ги земав анамнестичките податоци и го набљудував детето, сфатив дека се работи за нешто друго. На почетокот, родителите нема секогаш искрено да кажат дека детето поминало време пред екран повеќе од 2 часа, тоа го разбирам целосно, бидејќи за нив тоа е свест за неуспех. Од друга страна, имате родители кои не се информирани за влијанието и штетноста на екраните врз развојот на детето.

Мора да знаеме дека телевизијата ги спречува децата да го задржат вниманието во време кога во текот на развојот почнуваат да ги организираат своите вештини на внимание и однесување, периодот на стимулација.
По изложувањето на хиперстимулација, понудена од телевизија, канали наменети за бебиња и деца, реалниот свет изгледа како бледа фотографија, воопшто не привлечна. Имам формула која секогаш ја кажувам на родителите, а тоа е – време поминато пред телевизор = 2 пати повеќе од времето поминато во активна игра и работа. Што значи дека ако детето помине 1 час пред екранот, треба да помине 2 часа во активна игра, ако помине 4 часа пред екранот, треба да помине 8 часа во игра, а ретко кој денес може да им дозволи на децата 8 часа игра. Честопати доаѓаат родителите и велат „Нашето дете нема да јаде без телефон или таблет пред него.“ Обично ги прашувам дали некогаш го оставиле детето да биде гладно повеќе од 3 часа, на што повеќето родители ме гледаат чудно. Кога децата се гладни, како нас возрасните, не им треба дополнителна стимулација за јадење.

Гладот ​​е основниот поттик за јадење на детето, без никакви технолошки чуда или магии. Ние ги задоволуваме потребите на децата според нашите верувања, не дозволуваме да бидат гладни, жедни или љубопитни. Кога велам гладни и жедни, не мислам дека не им дозволувате да јадат и пијат цел ден, туку во оптимално време на нивниот развој. Не можете да му кажете на детето: „Жеден си? Направивте, направивте. Еве вода, земете вода. Нека те води мајка ти.“ Не му оставате простор на детето само да бара, да се потруди на свој начин да ви покаже нешто, да го побара или да посегне по него. Родителите мора да престанат да го „култивираат“ времето на детриархатот. Денешната технологија ги учи децата дека со допирање на апликацијата, содржината се отвора веднаш и сега. Нема потреба да се чека и да се биде трпелив, а со тоа нема можност за досада, бидејќи содржините се бескрајни, а тоа пак го спречува правилниот развој, бидејќи досадата е двигател на љубопитноста, љубопитноста, имагинацијата и играта, што е основен инструмент за детето да научи за светот и неговата позиција во тој свет.

За да се случи каква било промена кај детето, родителите мора да се променат самите себе.
Денеска исто така е проблем, бидејќи имаме деца кои се презаштитени и поради тоа не „направиле ништо“, имале обврски според возраста, немале одредени правила и граници и поради таквиот пасивен начин од животот не можеа да развијат груби и фини моторни вештини. Имаат проблем со насочување на вниманието, кога имате слаби моторни вештини и говорот мора да се одложи, изразувањето на гнев при секое одбивање да се задоволи потребата СЕГА И СЕГА. Се губиме во виорот на себичноста за задоволување на потребите на детето, за да не му недостига ништо, преминуваме во доба на детриархат, која верувајте ќе ескалира со сè поголем број деца со тешкотии во развојот – ако ние не се менуваме.

Ги учиме децата, ги воспитуваме и воспитуваме, ги сакаме и се грижиме за нив. Кога родителот мисли дека го сака своето дете, и вели дека нема да го остави да страда и ќе направи се за него“, таквиот родител не се грижи за своето дете. Воопшто не се грижи. Ставот што родителите треба да го развијат во себе е да престанат да прават што повеќе работи за детето што е можно порано, што е можно порано. Една реченица што ја слушнав од доктор што им ја оставам на родителите е „Ако мислите дека ги заштитувате децата земајќи го сето тоа на себе, знајте дека не можеме никого да заштитиме – можеме само да ги ЗАЈАКНЕМЕ децата“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *