Работи кои според Библијата не се точни но во нив верува секој Христијанин

Дури и ако не сте ја прочитале од почеток до крај, барем еднаш во животот сте прочитале нешто од Библијата. Но, колку добро ја познаваме Библијата?
Од Адам и Ева до апокалипсата, постојат некои работи кои луѓето ги повторуваат, а едноставно не се точни.

Aдам и Ева
Популарната заблуда за Адам и Ева е дека биле истерани од Рајската градина бидејќи јаделе забрането овошје од стеблото на спознанието, но всушност биле протерани за да бидат спречени да јадат од стеблото на животот кое би ги направило бесмртни.
Бог е злобен во Стариот завет и добар во Новиот

Овие тези воопшто не се точни. На неколку места во Стариот завет Бог се прикажува во позитивно светло. Во Псалмот 86 Бог е опишан како „милосрден‟, „милостив‟ и „богат со љубов‟. Во Стариот завет, Бог никогаш не ги протерал грешниците во пеколот, што често го прави во Новиот завет. Освен тоа, во Новиот завет редовно грешниците ги казнува со смрт.

Коцкање и алкохол
Бог во Библијата никогаш не ја осудува коцката и алкохолот. Сетете се дека Исус ја претворил водата во вино, зошто би го направил тоа ако алкохолот бил зло? Библијата исто така не го осудува обложувањето, туку предупредува на опасноста која ја донесува слепото обожување на парите.

Исус е роден во штала
Ова сигурно ќе ве изненади, но никаде во Библијата не се спомнува дека Исус е роден во штала. Евангелистот Матеј наведува дека Исус е роден во куќа и само наведува дека е положен во јасли откако се родил, што би можело да значи дека бил во штала, но тоа никогаш специфично не се наведува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *