РЕЦЕПТ ЗА БОРОВ МЕД СТАР 100 ГОДИНИ

Поминати се повеќе од 20 години откога знам за боровиот мед, а рецептот ми го откри еден служител на манастирот во Матка. Тој го приготвувал медот години наназад, а се покажал како многу ефикасен за лекување на белодробни болести.

За овој природен препарат се заинтересирале и лекарите од болницата Козле, па дури и тие почнале да го прават. Еден ден му се сонило дека мора неколку години да служи „во тој и тој“ манастир.

Сонот бил премногу реален, а некои настани што му се случиле во животот го увериле во претскажанието. Со силна верба во Бога, тој си дал отказ од работа (своевремено, тоа била добра позиција со висока плата) и заминал во манастирот да му служи на Бога.

Оваа комбинација особено поволно влијае врз здравјето на респираторниот тракт, ги yблажуваат бoлките во мускулите и зглобовите. Младите иглички од врвовите на боровите гранчиња може да се додаваат дури и во салатите, односно свежи да се конcyмираат.

Во зависност од годината, тие се берат некаде од април до јуни месец. Должината треба да биде максимум 5 см, идеално околу 3 см и да бидат со светло зелена боја, што значи дека се млади. Внимателно се потсекуваат со ножици или се поткршуваат, но секогаш само по неколку врвчиња од едно дрво, а никогаш цели гранки.

Сепак, на дрвото не смее да му се одземе силата. Истото ова важи и кога се берат младите шишарчиња или поленот. Идеално место за берење е во шума, на некоја планина, што подалеку од патиштата, на сончев и сув ден.

Има повеќе рецепти за приготвување на боров сируп, а наједноставниот е да се нареди во теглата ред шеќер, ред борови иглички и да се остави теглата на сонце додека целосно да се растопи шеќерот и да се претвори во сируп. Повремено се протресува и се отвора за да се провери состојбата. Рецепт за сируп стар 100 години:

Потребни состојки: млади борови иглички, шеќер и органски лимони. ПОСТАПКА: Исплакнете ги врвовите и оставете ги да се исцедат и да се исушат од влагата. Во поголема тегла ставете слој од врвови од околу 3 см. Посипете со слој од 1,5 см шеќер, ставете тркалца лимон и повторете ја оваа постапка додека теглата да се наполни (завршете со слој шеќер).

Нежно притиснете, покријте го со целофан и прицврстете го со ластик. Ставете ја теглата на сончево место, по можност на прозорец најмалку 3 недели. Сирупот процедете го низ газа во тегли. Затворете и чувајте го во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *