Родителите кои воспитуваат „самоуверени, паметни и сочувствителни“ деца ги прават овие 5 работи кога нивните деца се однесуваат лошо

Како родител, една од највлијателните работи што можете да ги направите е да ги признаете достигнувањата и здравите навики на вашите деца. Ова е моментот кога ги ставате вашите мускули на емпатија да работат за да поттикнете добро однесување, самодоверба и самопочит кај вашите деца. Меѓутоа, важно е да прифатите дека никој не е роден совршен – вашето дете на крајот ќе направи лоши избори. Тоа е начинот на кој се справувате и реагирате на ситуацијата што одредува дали тие ќе донесат подобри одлуки и ќе развијат здрави навики понатаму.

Еве што прават родителите кои одгледуваат самоуверени, паметни и сочувствителни деца кога нивните деца се однесуваат:

1. Тие се фокусираат на однесувањето на нивното дете
Да се ​​комплиментираат одредени однесувања е подобро отколку да му се дава комплимент на детето како цела личност. Тоа е разликата помеѓу велејќи: „Ти си толку добро дете! и „Направивте толку одлична работа ставајќи ги играчките назад во младенчето!“ На овој начин, децата не се секогаш под микроскоп за да се класифицираат како „добри“ или „лоши“ деца. Тие се критикувани за нивното однесување, кое може да се промени за да се исполнат очекувањата. Забраната страна треба да биде прилично очигледна: подобро е да се критикува однесувањето на децата отколку да се критикува детето како личност. На пример, ќе кажете: „Не ми се допадна тоа што го удри своето братче. Тоа не беше убаво да се направи“, наместо да се каже: „Ти си лош брат“. Се надеваме дека децата ќе заклучат дека има подобри опции за разгледување во иднина. Знаеме и тие знаат дека се способни за подобар избор.

2. Користат чувство на вина, а не срам
Адам Грант, професор по психологија, вели дека е подобро да користите малку чувство на вина за да ги поправите вашите деца отколку да користите срам. Тој тврди дека срамот е неефикасна техника со лоши последици. Но, чувството на вина, кога се користи внимателно, може да биде моќен мотиватор. На пример, ако вашето дете направи нешто погрешно, срамот му соопштува на детето дека тој или таа не е добра личност, додека чувството на вина, кое бара од детето да размисли за тоа како одредено однесување ја пропуштило ознаката, е мотиватор за попозитивно однесување. во иднина. „Кога децата чувствуваат вина, тие имаат тенденција да доживеат каење и каење, сочувствуваат со личноста што ја повредиле и имаат за цел да го исправат тоа, тој укажува на студија во која на малите деца им била дадена кукла од партал, а левата нога им паднала за време на играње. Малите деца склони кон срам ги избегнуваа истражувачите и не се пријавија доброволно да ја скршат куклата. Малите деца склони кон вина беа поправени.

3. Градат самодоверба
Грант препорачува дека пред малите деца да еволуираат во деца од предучилишна возраст, треба да ги замолиме да бидат помошници. Вклучувањето на вашите деца во секојдневните задачи им дава сочувство со себе и ги прави да се чувствуваат како да имаат нешто значајно да понудат. Можете да го подобрите идентитетот на вашето дете со поставување прашања како „Дали ќе бидеш делител? Негувател? Внимателна личност? Можеш ли да си играш со твоето братче 10 минути за да и помогнеш на мама?“ Посакувам да го правев ова со моите деца кога беа мали. Кога почнав да барам помош низ куќата кога тие имаа околу девет години, веќе беше доцна. Имаше битки затоа што воопшто не беа навикнати да помагаат. Научете од мојата грешка: почнете да барате помош со едноставни задачи уште во рана фаза.

4. Дискутираат за емоциите
Одличен совет за родителство доаѓа од д-р Маркус Паулус, професор по развојна психологија на Универзитетот Лудвиг Максимилијан во Минхен, Германија. Тој препорачува да имате отворени разговори и да правите активности кои ги истражуваат емоциите. Ако вашиот син врескаше по својата сестра, прашајте го како се чувствувал во тоа време и како мисли дека таа можеби се чувствувала кога ја викале. Поентата е да се водат децата во прекрасниот свет на чувствата. Во една студија, истражувачите набљудувале родители како им читаат сликовници на своите мали деца и откриле дека децата од кои било побарано да разговараат за емоциите во книгите имале тенденција да споделуваат побрзо и почесто.

5. Избегнуваат поткуп
Понекогаш, родителите се откажуваат од поправање на лошото однесување и прибегнуваат кон поткуп. Но, неколку истражувачи велат дека родителите треба да ја избегнуваат оваа техника. Поткупувањето е стратегија која функционира само на краток рок. Доброто однесување не е нешто што треба да се купи со играчки и храна. Родителите треба да го користат природниот резервоар на децата да сакаат да прават добро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *