Сакате да воспитувате силни, издржливи деца? Креирајте „рутини за негување“, вели експертот за родителство – еве како

Д-р Дана Саскинд е професор по хирургија и педијатрија на Медицинскиот центар на Универзитетот во Чикаго и основач и ко-директор на TMW Центарот за рано учење, јавно здравје на Универзитетот во Чикаго. Таа е автор на „Родителска нација: Отклучување на потенцијалот на секое дете, исполнување на ветувањето на општеството“.

Отпорноста е способност да се соочите со предизвикот и да излезете од другата страна со одредена мерка на раст и успех, и никогаш немало поважно време родителите да им помогнат на своите деца да го изградат тоа. Како лекар кој го проучува раниот развој на мозокот, најдов еден изненадувачки фактор кој придонесува за зголемена еластичност на млада возраст: создавање „рутини за негување“. Истражувањата покажуваат дека структурата и познатите ритуали ги учи децата како конструктивно да управуваат со себе и со својата околина. Негувачките рутини им помагаат на децата да изградат еластичност Кога децата ги прават работите на сличен начин и во исто време, одново и одново, тие знаат што да очекуваат. Оваа предвидливост создава чувство на удобност и безбедност. Како резултат на тоа, тие се подобро опремени да се движат по неочекуваното, што е камен-темелник на еластичноста. Основната линија е секогаш: „Ќе бидам во ред“.

Замислете ја негувачката рутина како безбедносно ќебе или истрошено плишано животно кое обезбедува мирна, љубовна средина во која детето се чувствува удобно да ги истражува своите чувства за време на неуспех или предизвик. И како што почнуваат да прават делови од нивната рутина со помал надзор, тие ќе станат понезависни и посамоуверени. Вашето дете може да има утринска рутина која поттикнува здраво однесување, како миење заби и зборување за својот план за тој ден, или пладневна вегетанска ужина која промовира хранлива исхрана.

Еве неколку совети што треба да ги имате на ум кога ги креирате овие рутини:
1. Поттикнете дијалог за време на рутината.
Децата го интернализираат стилот на комуникација на нивните родители како свој „приватен говор“, така што смирените, љубовни поттикнувања и прашања во текот на денот ги поддржуваат вештините за емоционално регулирање.
Да речеме дека имаат ноќна рутина која вклучува миење заби и бирање пижами. Поттикнете го дијалогот велејќи: „Погледнете во вашата удобна облека и спремни да ги измиете забите! Најпрво ја навлажнуваме четката за заби. Што е следно?”
Објаснете го „зошто“ зад рутината.
Објаснувањето зошто зад рутината им помага на децата да научат што се очекува од нив и да го почувствуваат позитивното влијание од завршувањето на рутината.

2. На пример: „Имавме многу забавно градење со коцки, но време е да се исчистиме. Големите коцки одат во сината кофа. Каде одат малите коцки? Откако ќе одговорат, можете да одговорите со: „Точно е! Ајде да завршиме за да можеме да јадеме закуска за да останеме енергични остатокот од денот“.
Оваа едноставна активност им помага да ги вежбаат јазичните вештини, да се менуваат, да зборуваат и да ја разберат важноста зад одредени дејства.
3. Бидете доследни.
Запомнете дека издржливоста не се развива преку ноќ. На децата им требаат редовни потсетници за тоа како изгледаат овие вештини, затоа почнете рано и бидете доследни. Долгите или тешките денови може да го отежнат придржувањето до рутината. Родителството бара флексибилност. Понекогаш една утешна изјава може да ја надомести пропуштената рутина: „Жал ми е што не успеавме да прочитаме приказна пред спиење заедно. Но, ветувам дека ќе одвојам време утре“.

На крајот, пофалете го вашето дете кога следи рутина без помош за да добие навика постојано да го прави тоа: „Ти благодариме што ги превиткавте ќебињата утрово!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *