Свекрвата е чудовиште? Психотерапевтот Ала Бажан советува како полесно да се справите со ваква ситуација

Дали некогаш се случило свекрвата да ви пречи непотребно? Постојано да го води семејниот живот на младите? Да го залепите носот насекаде?

Па, ако одговорот на некои од овие прашања (или барем едно) е „Да, но мора да ги научите овие златни правила за тоа како успешно да се справите со свекрвата.

„Досадното присуство на свекрвата во животот на сопрузите може да ја наруши семејната идила. Токму поради оваа причина, градењето на правилен однос со мајките на нашите сопрузи е исклучително важно“, вели психотерапевтот Ала Бажан.
Според неа, сопрузите често претпочитаат да се оддалечат од родителите за да го решат проблемот со нивната зголемена вклученост во секојдневниот живот и личните односи. Сепак, овој пристап нема да може да доведе до посакуваниот резултат без правилен став кон проблемот.

„Кога разделбата меѓу мажот и неговата мајка не е целосна (на крајот на краиштата, ако мама „се меша“ во животот, тогаш таа не поминала), дури и одењето на Марс нема да биде доволно. Мама ќе оди со него и ќе продолжи да меле за нејзините со подобрен тон“, рече Бајан.

Таа објасни дека причината за преголемото внимание на мајката кон семејните работи на нејзиниот син е често недостатокот на ентузијазам за сопствениот живот, како и нејзиниот однос кон возрасното дете како зависно и мало. Според Бажан, ваквите односи покажуваат дека границите на одговорност се нејасни во семејството.
„Со цел да ги вратат границите, возрасните деца ќе мора да го ограничат авторитетот на својата мајка со тоа што ќе ја покажат својата независност и ќе ја зајакнат со своите постапки: „Мамо, те сакам, но јас веќе сум пораснала и подготвена сум да решам моите сопствени проблеми. Ако ми треба совет, ќе побарам“, објасни експертот.

Притоа, како што предупредува психологот, нема да биде така лесно да се натера мајката да излезе од приватниот живот, бидејќи често е згодна фигура за обединување против „непријателот“ во семејните конфликти. Овој модел на однесување треба да се избегнува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *