Св. Никодим Светогорец, „Стремеж кон совршенство“

И така, кога сте уверени дека Самиот Бог сака да ја претрпите оваа тага или неволја, без разлика дали тоа произлегува од лоши луѓе или е последица на вашите сопствени лоши дела, нема да размислувате и зборувате како некои: не, тоа не е е од Бога, тоа е неправедно и злобно, а Бог не сака непријателство и се гнаси од оние што го прават тоа. На овој начин тие сакаат да го оправдаат своето нетрпение и изливот на нивниот гнев и одмаздољубивост кога ќе се соочат со неосновано обвинение.

Сè што прават е да се побунат против Божјата определба и да се обидуваат да го отфрлат од себе спасоносниот крст што Бог им го доверил за нивно добро. Да го споделија овој крст и да го носеа кротко, несомнено ќе му угодат на Бога.
Значи, што постигнуваат тие? Тие не можат да го симнат својот крст и го навредуваат Бога без да добијат мир за себе.

Напротив, тие додаваат вознемиреност на тагата и бескорисната иритација и ја прават нивната состојба неподнослива. Но, кога би го поднеле тоа кротко, би имале внатрешен мир, би добиле Божји благослов и богато би го вкусиле духовниот плод. Земете го тоа како лекција – кога ќе ви се случат неосновани обвинувања, навреди и напади, не обрнувајте внимание на тоа колку се неправедни оние кои ви ги предизвикале, туку запрете го вашето внимание само на фактот дека Бог ви дозволил да го исполните ова за ваше добро , а ова добро ќе ви биде лишено доколку во оваа прилика дозволите нетрпеливост или иритација. Не размислувај зошто Бог ти го дозволил тоа.

Дали верувате дека Бог е секогаш праведен и милостив? Верувај дека дури и во овој случај Тој ти покажува правда и милост, дури и ако тоа не го гледаш. Но запомнете дека Господ ги благословува оние што постапуваат вака: блажени се оние што не виделе и поверувале (Јован 20:29). Дали веруваш дека Господовите зборови се однесуваат на тебе лично: Земи го својот крст! Ако верувате, тогаш земете го! Ете, Господ го положи врз тебе со овој сегашен тажен настан.

Не кажувајте: тоа е многу тешко. Бог ги знае твоите силни страни подобро од тебе. На некои, Бог им испраќа неволји и таги што доаѓаат од настани кои се надвор од контролата на луѓето. Полесно се поднесуваат. На другите, тагите им ги нанесуваат мажите: тие се потешки за поднесување, особено кога се направени намерно, а пред сè кога се нанесени од луѓе кои биле фаворизирани од нас. Последниот е најтежок. Но, ако Бог го испратил кај вас, мора да знаете дека тоа е најпогодно за вас, и додајте ја оваа охрабрувачка мисла: Бог гледа дека имате доволно ментална сила да го поднесете тоа и очекува од вас дека навистина добродушно ќе издржи без мрморење. Затоа, не го отфрлајте Божјото очекување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *